Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Kvinnors arbetsmiljö sämre än mäns

Publicerad: 8 mars 2017, 09:59

Arbetssjukdomar som har orsakats av stress är vanligast inom den kvinnodominerade sektorn vården, visar siffror från Arbetsmiljöverket.


Arbetsmiljön för kvinnor är överlag sämre än vad den är för män, visar Arbetsmiljöverkets nya rapport. I dag, på internationella kvinnodagen, överlämnas den till regeringen.

– Vi har funnit att kvinnor och män inte har likvärdiga förutsättningar i arbetsmiljön. Kvinnor har ofta en väldigt tuff arbetssituation med hög fysiskt belastning, och hög belastning när det gäller till exempel möjligheter att påverka sitt eget arbete, och hur mycket man har att göra, säger Boel Callermo, avdelningschef på Arbetsmiljöverket, till Sveriges Radios Ekot.

Avsevärt fler kvinnor än män är sjukskrivna för stress, enligt Försäkringskassans statistik. Nästan 30 000 kvinnor var sjukskrivna för stress förra året, en siffra som är fyra gånger större än motsvarande för män.

Arbetssjukdomar som har orsakats av stress är vanligast inom vården, visar Arbetsmiljöverkets siffror.

Ett annat problem inom sektorerna vård och omsorg som Arbetsmiljöverket pekar på är att anställda ofta har en ohälsosam arbetsbelastning.

– Arbetsgivare behöver bli mycket bättre på att kritiskt undersöka vilka arbetsuppgifter som kvinnor och män utför och analysera riskerna med olika arbetsmoment. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att kraven i arbetet balanseras med rätt sorts resurser. Då blir arbetsmiljön bättre för både kvinnor och män, säger myndighetens generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i ett pressmeddelande.

Bristen på jämställdhet i arbetsmiljön beror bland annat också på att resurserna inom de kvinnodominerade yrkena är små i förhållande till arbetsbelastningen och att det förebyggande arbetsmiljöarbetet i många fall är svagt.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News