tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Kvinnors inlärningsförmåga sämre under klimakteriet

Publicerad: 26 maj 2009, 11:31

Kvinnors inlärningsförmåga försämras tillfälligt under menopausen, enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

Klimakteriet

Forskare vid University of California i Los Angeles, USA, har under en fyraårsperiod följt 2 362 kvinnor i åldern 42–52. Ett kriterium för att delta var att de haft minst en menstruationsperiod under de senaste tre månaderna innan studiestarten.

Kvinnorna fick göra tre tester: ett som kontrollerade verbalt minne, ett över arbetsminne, och ett som prövade hur snabbt de kunde bearbeta information.

De testades vid fyra stadier av övergångsåldern: innan menopausen, vid tidig respektive sen menopaus – definierat som oregelbunden mens men utan några längre uppehåll respektive ingen mens under tre till elva månader – och slutligen efter klimakteriet då de inte haft mens på minst tolv månader.

Resultaten visade att både innan, under den tidiga fasen och efter övergångsåldern så ökade förmågan att bearbeta information ju fler gånger kvinnorna fick göra testen, medan motsvarande förbättring inte sågs under den sena fasen. Under denna period ökade förmågan att bearbeta information bara med knappt en tredjedel jämfört med den ökning som sågs innan menopausen.

Även förbättringen av det verbala minnet var betydligt sämre under den tidiga och senare delen av övergångsåldern jämfört med innan.

Enligt forskarna tyder resultaten, som presenteras i dag, tisdag, i tidskriften Neurology, på att inlärningsförmågan försämras under klimakteriet. Den goda nyheten är att förmågan att lära nytt sedan verkar återställas till samma nivå som innan.

Ett annat fynd i studien var att behandling med östrogen eller progesteron tycks öka inlärningsförmågan om den gavs innan klimakteriet, men hormonerna verkar ha motsatt effekt om de gavs efter den sista menstruationsperioden.

Forskarna betonar att fyndet ska tolkas med försiktighet, men anser ändå att det pekar på att perioden innan menopaus kan utgöra ett ”kritiskt fönster” då hormonbehandling påverkar hjärnan positivt.

Läs abstract:

Neurology 2009: 72; 1850-1857

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev