Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Kyla räddade nyfödda med syrebrist

Publicerad: 14 oktober 2005, 09:50

Att kyla ned kroppstemperaturen hos nyfödda med måttliga eller svåra hjärnskador på grund av syrebrist minskade risken att de skulle dö eller drabbas av handikapp, enligt en amerikansk studie.


I studien undersöktes 239 barn som var högst sex timmar gamla och som hade drabbats av allvarliga komplikationer vid förlossningen och visade tecken på måttlig eller svår hypoxisk-ischemisk encefalopati, hjärnskador på grund av syrebrist. Barnen var födda tidigast i vecka 36.

Barnen randomiserades till antingen en grupp som fick konventionell vård eller till en grupp som fick behandling med hypotermi, kyla. Hela kroppen kyldes ned, så att temperaturen mätt i matstrupen låg på 33,5 grader under 72 timmar. Därefter värmdes barnen långsamt upp.

När barnen var 18 till 22 månader gamla utvärderades deras neurologiska utveckling. Det primära målet var att se hur många barn som hade avlidit eller fått svåra handikapp. Något av detta inträffade i 44 procent av fallen i hypotermigruppen och i 62 procent av fallen i kontrollgruppen. I kontrollgruppen avled 37 procent av barnen, bland barnen som kyldes ned dog 24 procent. Andelen som drabbades av cerebral pares, var 19 procent i hypotermigruppen och 30 procent i kontrollgruppen.

Bakom studien står forskare verksamma vid en mängd amerikanska barnkliniker och universitet, bland annat Wayne State University i Detroit, USA.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev