Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Lågutbildade får sämre behandling vid bröstcancer

Publicerad: 9 oktober 2008, 16:01

Lågutbildade kvinnor med bröstcancer får sämre behandling. Det visar en studie gjord av svenska forskare som publiceras i morgon, fredag, i International Journal of Cancer.


Tidigare studier har visat att lågutbildade kvinnor som drabbas av cancer har sämre överlevnadschanser än högutbildade bröstcancerpatienter.

Varför vet ingen. Men nu visar forskare vid Uppsala universitet och onkologiskt centrum vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska institutet att en bidragande orsak kan vara att lågutbildade får sämre handläggning och behandling.

Studien visar att en lägre andel lågutbildade kvinnor med bröstcancer behandlas vid ett större sjukhus, får strålningsbehandling och/eller cytostatika och utreds avseende på hormonreceptorstatus och grad av tumörtillväxt.

– Patienter med lägre utbildning har också större tumörer vid diagnostillfället, vilket också påverkar överlevnadschanserna, säger Sonja Eaker Fält, epidemiolog vid Uppsala universitet och huvudförfattare till den aktuella studien.

Forskarna hittade inte några skillnader i tumörstadium bland kvinnor vars cancer upptäckts med hjälp av mammografi. Däremot bland kvinnor vars tumörer upptäckts på annat vis.

Enligt forskarna kan detta vara ett tecken på att kvinnor med hög utbildning oftare utnyttjar privat mammografi eller att de oftare undersöker sina bröst själva.

Varför det finns ett samband mellan handläggning och behandling och utbildningsnivå, vet inte forskarna.

– Vi kan bara spekulera. Det kan bero på skillnader i hur patienterna och läkarna interagerar, kvinnornas egen kunskap om sjukdomen och olika behandlingsalternativ eller att den allmänna hälsan skiljer sig åt mellan hög- respektive lågutbildade, säger Sonja Eaker Fält.

Enligt forskarna kan de uppmätta skillnaderna inte förklara varför lågutbildade bröstcancerpatienter har högre dödlighet än kvinnor med högre utbildning.

I internationella studier har man till exempel funnit att överlevnadsskillnaderna kan bero på att kvinnor med olika bakgrund fullföljer sin behandling i olika hög grad.

– En intressant frågeställning för Sverige är till exempel om lågutbildade hämtar ut sina recept och fullföljer sin Tamoxifen-behandling i lika hög utsträckning som högutbildade, säger Sonja Eaker Fält.

I den aktuella studien deltog 9 908 kvinnor, 20–79 år gamla och som diagnostiserades med bröstcancer mellan år 1993 och 2003.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev