Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Läkare dömer ut rynkreklam

Publicerad: 13 oktober 2008, 12:20

Läkare dömer ut rynkreklam

Foto: Foto: Photos.com

Hudläkaren Filippa Nyberg dömer ut forskningen som kosmetikaföretagen hänvisar till i sin reklam för rynkkräm. Nu planerar konsumentsombudsmannen, KO, att gå till Marknadsdomstolen.


Filippa Nyberg är verksamhetschef för hudkliniken vid Danderyds sjukhus. KO har bett henne granska testerna som två ledande kosmetikaföretag hänvisar till i sin reklam för rynkkrämer.

Hennes slutsats är att marknadsföringen inte vilar på vetenskaplig grund.

Filippa Nybergs uppdrag var att undersöka om kosmetikaföretagen har belägg för det som påstås i marknadsföringen. Hon har gjort det genom att granska testerna och jämföra med vad som gäller inom läkemedelsforskningen.

- Då får man inte använda den här typen av studier som jag precis har läst igenom. Det krävs högre bevisgrad, säger hon till Sveriges Radio Ekot.

Ett av de utpekande företagen, L Oreal, anser inte att testerna behöver leva upp till kraven som ställs på läkemedelstester.

Den uppfattningen delas inte av KO. Om inte de utpekade företagen presenterar bättre bevis för att det som påstås i reklamen stämmer kommer ärendet att föras vidare till Marknadsdomstolen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev