lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Läkare i Örebro lyfter fråga om nedläggning av Karlskogas BB

Publicerad: 4 juli 2018, 12:33

Personalstyrkan är för liten för att hålla igång två förlossningsavdelningar i Region Örebro län, skriver personal på USÖs kvinnoklinik i en debattartikel.

Ämnen i artikeln:

Universitetssjukhuset ÖrebroKarlskoga lasarettFörlossningsvård

I sommar håller BB i Karlskoga stängt för tredje året i rad på grund av läkarbrist. I en debattartikel i Nerikes Allehanda skriver 34 läkare från kvinnokliniken på Universitetssjukhuset Örebro, USÖ, att personalbristen bland annat kommer leda till neddragen mottagning i regionen. Läkarna lyfter därmed frågan om att lägga ner förlossningsavdelningen i Karlskoga. Sedan 2016 är kvinnoklinikerna vid Karlskoga lasarett och USÖ en länsklinik.

– Vi säger som så att vi inte har bemanning att bedriva två jourlinjer och det innebär att man kanske måste ta ställning till huruvida vi har resurser till att ha två förlossningsenheter i Örebro län, säger René Bangshöj, överläkare vid universitetssjukhuset Örebro, till Nerikes Allehanda.

På kliniken i Karlskoga har ingen velat skriva under debattartikeln. Lena Adolfsson, områdeschef på Karlskoga lasarett, ser två förlossningsavdelningar som en nödvändighet i framtiden.

– Dagens behov av kvinnosjukvård klarar vi inte med en enda förlossning i länet, säger hon till Nerikes Allehanda.

René Bangshöj säger till Karlskoga Tidning att han förstår att läkarna i Karlskoga är besvikna.

Regionen försöker kortsiktigt att tillsätta vakanserna med hjälp av hyrläkare, och från politiskt håll finns det samsyn över blockgränserna att fortsatt hålla båda förlossningsavdelningarna öppna. Men René Bangshöj tycker inte att målsättningen är realistisk.

– Det är som att säga till politikerna att ni får halvera er styrka men ha samma arbete och jobba till tio på kvällen, fem dagar i veckan. Hur tror du att de skulle svara på det? De skulle svara att det inte skulle gå, säger han till Karlskoga Tidning.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev