Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Läkare kräver förändringar i kvinnosjukvården

Publicerad: 9 mars 2021, 14:16

Ett 80-tal läkare vill att regionpolitikerna ser över ersättningarna för de olika delarna av kvinnosjukvården i Stockholm.

Foto: Photos.com

Ersättningssystemet är inte rimligt, anser fler än 80 läkare i Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmSödersjukhusetDanderyds sjukhusFörlossningsvård

Vårdvalet har gjort att kvinnosjukvården i Stockholm, framför allt gynekologin, har hackats upp. Medan privata aktörer tar hand om de enklare gynekologiska ingreppen, står sjukhusen kvar med den mest komplicerade sjukvården och ett ansvar att utbilda sjuksköterskor, barnmorskor och läkare. Sjukhusen måste därför kompenseras för de ökade utbildningskostnaderna. Det skriver fler än 80 läkare som arbetar på Danderyds sjukhus och Södersjukhuset på Svenska Dagbladets debattsida

De vill också se att regionpolitikerna ser över ersättningarna för de olika delarna av kvinnosjukvården och att den högspecialiserade vården som bedrivs på sjukhusen måste generera högre ersättning. Läkarna vill också att de privata vårdvalsaktörerna ska dela ansvaret för utbildning av framtidens hälso- och sjukvårdspersonal. 

Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd i Region Stockholm, säger till Dagens Medicin att han välkomnar en dialog. 

– Vi från moderaterna och majoriteten delar naturligtvis de här läkarnas grundläggande mål. 

Ja, det gör ju alla. Men vad säger du om deras krav på förändringar?
– Det pågår redan ett arbete som de delvis lyfter fram. En vårdvalsutredning ska vara klar under 2021. Den tittar bland annat på frågan hur vi ytterligare kan förbättra processer och flöden för forskning och utbildning.

Vad tänker du om att de menar att ersättningssystemet inte är rimligt?
– Det händer ju från tid till annan att olika aktörer har olika åsikter om vad som är ett optimalt ersättningssystem. Det har jag full respekt för. Vi är öppna för förbättringsförslag från professionerna, jag välkomnar den dialogen. Jag vill nämna att för något år sen höjdes ersättningen för förlossningen i två steg, vilket innebar en förstärkning med 120 miljoner kronor. Det finns inget som vi prioriterar mer än sjukvården och kollektivtrafiken. 

Dagens Medicin skrev i förra veckan om att förlossningen på Södersjukhuset har ett samlat budgetunderskott på 88 miljoner kronor, och att förlossningspersonal ombads brainstorma besparingsförslag.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev