fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Läkare tas ur tjänst efter oprövad behandling

Publicerad: 28 juli 2021, 13:50

Via journalgranskning har Region Skåne hittills identifierat drygt 50 patienter som har fått behandlingen med kortisoninjektioner. Arkivbild.

Foto: Isabell Höjman/TT

Region Skåne har tagit en läkare ur tjänst som behandlat vestibulit med kortisoninjektioner. Läkaren är också anmäld till Ivo. (1 kommentar).

Ämnen i artikeln:

Region SkånePrimärvårdIvoGynekologiSmärta

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


 Läkaren har behandlat unga kvinnor och tonårsflickor som sökt vård vid olika ungdomsmottagningar för vestibulit och samlagssmärtor med kortisoninjektioner. Det är en behandling som inte är vedertagen och inte används i medicinsk praxis i Sverige. 

Läs mer: SBU: Fysioterapi kan hjälpa vid vestibulit 

– Vi ser mycket allvarligt på det här – av flera skäl. Även om vi inte har några indikationer på att injektionerna i sig skulle vara skadliga har de utgjort ett ingrepp i ett känsligt område. Det har också inneburit att flickorna inte har fått behandling i specialistvården, dit de skulle ha remitterats, säger Jan Bleckert, chefläkare i primärvården vid Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Via journalgranskning har regionen hittills identifierat drygt 50 patienter som har fått behandlingen med kortisoninjektioner. Utredning pågår fortfarande och det kan inte uteslutas att det rör sig om fler, uppger Region Skåne.

Berörda patienter kontaktas nu av sjukvården. De som önskar kan få en ny gynekologisk undersökning och medicinsk bedömning.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-08-02

Vetenskap & Beprövad erfarenhet. Om det vet Region Skåne och IVO föga inom mina specialområden, smärta är ett. Rekommendationer blir strikta regler i den pågående juridifieringen av medicinsk verksamhet. Den fria förskrivningsrätten är hotad. Varför protesterar inte professionen? 

Sten Levander

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev