Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Läkare vill ha nya rutiner för sena aborter

Publicerad: 15 augusti 2017, 11:12

Läkare har försökt att rädda sent aborterade foster som visat livstecken. Nu ska gynekologer och neonatalläkare försöka enas om nya rutiner för att undvika att dessa situationer uppstår.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenMälarsjukhusetMora lasarett

Sista dagen för abort är 21 veckor och sex dagar. Efter det anser man att fostret kan klara sig utanför moderns kropp. Ändå händer det att foster som aborteras stöts ut levande i vecka 22 – och att läkare då försöker rädda dem, rapporterar SVT.

Enligt Socialstyrelsens rättsliga råd, som beslutar om sena aborter, råder det delade meningar om när aborten ska vara avslutad.

– Vi anser att aborten ska vara avslutad senast när fostret är 21 veckor och sex dagar gammalt. Annars bryter man mot lagen, men det finns olika synpunkter om detta inom läkarkåren. Vissa anser att aborten kan inledas senast denna dag, vilket kan få till följd att fostret stöts ut efter att abortgränsen passerats, säger Göran Ewerlöf, ordförande i Socialstyrelsens rättsliga råd.

2015 påbörjades 142 aborter under graviditetsvecka 21. Hur många som drog ut på tiden så att fostret stöttes ut i vecka 22 vet ingen.

Överläkare Katarina Strand Brodd på Mälarsjukhuset i Eskilstuna har vid flera tillfällen försökt att rädda livet på foster som aborterats sent. Hittills har inga av dem överlevt.

– Det är en mycket komplicerad vårdsituation som kan leda till oönskade situationer för både mor och barn. Jag har varit med om det och upplever det som att det här ska vi inte behöva vara med om, för det är väldigt jobbigt, säger hon.

Svensk förening för obstetrik och gynekologi har kritiserat agerandet. Enligt föreningen är det fel att rädda livet på ett foster som är tänkt att aborteras.

Nu har gynekologer och neonatalläkare skapat en gemensam arbetsgrupp för att förbättra rutinerna. Men frågan är både svår och känslig.

– Om det fanns enkla lösningar då skulle situationen inte ha uppstått, då skulle vi redan ha hittat lösningen, säger neonatalläkare Katarina Strand Brodd, som ingår i gruppen.

Hon önskar att alla aborter var avslutade i vecka 22.

– Efter det har vi en ny patient som är ett barn. Och som generellt, om man ser till barn som är födda i vecka 22, inte är ett hopplöst fall — utan har en 40-procentig överlevnad i Sverige, säger Katarina Strand Brodd.

Det kan samtidigt innebära att abortgränsen måste sänkas.

– Ska aborten vara avslutad vecka 21+6 måste den påbörjas senast vecka 21+2 kanske. Då sänker man i praktiken abortgränsen några dagar, säger hon.

Ingrid Bergelin, läkare vid Mora lasarett och som representerar gynekologerna i läkarnas gemensamma arbetsgrupp, anser å sin sida att aborträtten är mycket viktig.

– Det här är svåra etiska frågeställningar och vi har en abortlag att förhålla oss till, men vi hoppas kunna nå en samsyn vad gäller det här mycket svåra gränsområdet, säger hon.

Fri abort till vecka 18

■ I Sverige gäller fri abort fram till och med graviditetens 18:e vecka. Efter det måste det finnas särskilda skäl att göra abort.
■ Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen bestämmer om sådana finns.
■ Oftast handlar det om fosterskador, men det kan även röra moderns ålder, psykiska problem eller missbruksproblem.
■ Sista dagen för abort är 21 veckor och sex dagar. Efter det anser man att fostret kan klara sig utanför moderns kropp.
■ De senaste åren har antalet aborter i Sverige legat på cirka 38 000. Omkring 94 procent sker före vecka 12.
■ Under 2015 gjordes 142 av aborterna under vecka 21.
■ Det händer att rättsliga rådet ger tillstånd till aborter även efter vecka 21, men då måste graviditeten utgöra en fara för kvinnans liv och hälsa.

Fakta: SVT, Socialstyrelsen

ANJA HAGLUND/TT, JOHAN NILSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev