Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Läkare vill utöka kontroller av kvinnor med ovariesyndrom

Publicerad: 29 juni 2010, 09:34

Kejsarsnitt, för tidig födsel, diabetes och havandeskapsförgiftning är vanligare bland gravida med polycystiskt ovariesyndrom, enligt en stor svensk studie.


Det är forskare vid Karolinska institutet som kartlagt förekomsten av graviditetskomplikationer bland kvinnor med hormonstörningen polycystiskt ovariesyndrom, PCOS. Syndromet, som drabbar ungefär var tionde kvinna, innebär att ägglossningen inte sker normalt. I stället ansamlas en mängd äggblåsor i ovarierna.

I studien, som nu presenteras vid en pågående fertilitetskonferens i Rom, har forskarna studerat drygt 1,2 miljoner barnafödslar i Sverige. Ungefär 3 700 av barnen föddes av kvinnor med PCOS.

Enligt Dagens Nyheter visar studien att det var tio gånger vanligare att dessa kvinnor genomgått konstgjord befruktning för att bli gravida. De hade tre gånger högre risk att föda för tidigt, och förekomsten av havandeskapsförgiftning och kejsarsnitt var fördubblad. Dessutom hade kvinnor med PCOS ökad risk för graviditetsdiabetes.

En förklaring till komplikationerna kan vara att kvinnorna med PCOS oftare var överviktiga.

Enligt Nathalie Roos, ST-läkare och doktorand vid Karolinska institutet som presenterade studien, borde gravida med PCOS tas omhand av specialistmödravården, vilket inte är rutin i dag.

– En diskussion är nödvändig kring de extra kontroller som studien talar för att de behöver, säger hon till Dagens Nyheter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev