Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Läkaren Kenneth Challis anmäler BB till Ivo

Publicerad: 10 november 2015, 10:48

Läkaren och landstingsledamoten Kenneth Challis (V) ifrågasätter patientsäkerheten vid BB på Sollefteå sjukhus.


Ämnen i artikeln:

Landstinget VästernorrlandSollefteå sjukhus

Upprinnelsen till anmälan var en annan politikers uttalande med anledning av att 14 länsklinikchefer skrev till ledande politiker och tjänstemän att de inte kan garantera vare sig patientsäkerhet, kvalitet eller akutomhändertagande i länet om landstinget genomför ett generellt sparpaket i stället för strukturella åtgärder. Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat har Landstinget Västernorrlands stora ekonomiska bekymmer just nu.

Bengt Sörlin (M) sade till Sundsvalls Tidning att han ”definitivt inte” delade länsklinikernas oro för patientsäkerheten.

– Det tycker jag är anmärkningsvärt – att man som politiker sätter sig över patientsäkerheten. Då tänkte jag att det är bra om man försöker bedöma det här objektivt utifrån Inspektionen för vård och omsorg, säger Kenneth Challis till Dagens Medicin.

Sagt och gjort. Kenneth Challis valde ett exempel som han har tänkt på genom åren, inte minst som han tidigare varit verksamhetschef vid kvinnokliniken på Sundsvalls sjukhus, och pekar bland annat på inställelsetiden för läkare till en urakut kejsarsnitt vid Sollefteå sjukhus.

– Där har man en inställelsetid på 30 minuter, enligt avtal. Men vid urakut snitt bör man kunna få ut barnet på mindre än 15 minuter, allra helst mindre än tio enligt prejudicerande fall hos HSAN. Så jag vill att Ivo prövar det, det blir en så kallad befarad risk, säger Kenneth Challis.

Påverkas BB i Sollefteå specifikt vid eventuella neddragningar?

– Nej, det kan man inte säga, men här handlar det om att man går med på att det fortsätter i samma hjulspår. Det är att man sätter sig över patientsäkerheten som politiker som stör mig.

I sin anmälan till Ivo skriver Kenneth Challis också att antalet förlossningar per dygn är för litet vid Sollefteå sjukhus för att klinikens barnmorskor och läkare ska få tillräcklig träning för att kunna upprätthålla en patientsäker vård.

Ivo har ännu inte utrett ärendet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev