Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Läkarglest i mammografin

Publicerad: 1 oktober 2020, 11:03

Röntgensjuksköterskan Lisa Ankarskiöld-Flück hjälper en kvinna som undersöks på mammografienheten på Södersjukhuset den 19 augusti 2013 i Stockholm.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Svenska mammografiavdelningar lider av svår läkarbrist, visar en ny undersökning gjord av svenska Bröstcancerförbundet.
– Det blir en stress hos personalen och patienterna kan behöva vänta längre, berättar bröstradiologen Joakim Ramos.


Ämnen i artikeln:

Bröstcancer

Enligt Bröstcancerförbundets årliga undersökning av läget på landets mammografienheter så upplever 86 procent av enheterna en brist på bröstradiologer, den typen av röntgenläkare som specialiserar sig på just bröst.

– På vissa håll i landet är man knappt en bröstradiolog där man borde vara fyra stycken. Det är en allvarlig brist på just den typen av röntgenläkare i stora delar av landet, säger Joakim Ramos, radiolog på Västerås mammografienhet och ordförande för nationella arbetsgruppen för mammografi.

– En sådan personalbrist leder till stress hos personalen då man bryr sig om patienterna och inte vill att de ska behöva vänta för länge, men samtidigt kan man ju inte trolla, fortsätter han.

Enligt Bröstcancerförbundets undersökning uppger 64 procent av mammografienheterna att de behövt använda sig av hyrläkare för att komma runt problemet med underbemanning.

Hela 82 procent av enheterna uppger att deras personal som en följd har behövt jobba övertid under det senaste året.

Problemet kan komma att bli ännu värre i framtiden då läkarbristen gör det svårt att utbilda nya läkare inom specialiseringen, berättar Joakim Ramos.

– När man är så pass få blir det svårt att utbilda nya bröstradiologer. Några sjukhus tvingas skicka även sina ST-läkare till andra delar av landet.

Ett annat problem är att ny teknik blir svårare att ta till sig för den pressade personalen.

– Bristen leder till att det blir svårt att ta till sig ny teknik då det inte hinns med, det tycker jag är synd med tanke på hur långt vi kommit vad gäller teknikutvecklingen i dag, säger Joakim Ramos.

IDA VANHAINEN/TT

Ämnen i artikeln:

Bröstcancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev