Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Läkarkritik: IVF erbjuds för ofta

Publicerad: 6 mars 2013, 09:32

Läkare på Sophiahemmet tycker att landstingen missar enkla alternativ för att hjälpa barnlösa par. Men de får mothugg från läkare inom landstingen.


Ämnen i artikeln:

SophiahemmetIVF

Antalet behandlingar med provrörsbefruktning, IVF, har mångdubblats de senaste 20 åren.
Landstingen har kritiserats för att inte erbjuda IVF i tillräckligt hög omfattning. Men nu anser läkare att pendeln har svängt och att det erbjuds för ofta.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att erbjuda provrörsbefruktning, men jag undrar om patienter inte skulle tjäna på om man började med de enklare alternativen, säger Arthur Aanesen, läkare och verksamhetschef för Sophiahemmets IVF- och fertilitetsmottagning.

Han och kollegan Lars Nylund, läkare vid samma mottagning, tycker att landstingen är för ivriga med att erbjuda IVF och misslyckas med att presentera alternativen. Stöd för det har de hittat genom att följa upp hur det har gått för de egna patienterna.

Under tre år kom 380 ofrivilligt barnlösa par till mottagningen. 218 par fick barn, men bara drygt hälften av dem föddes efter provrörsbefruktning. Nära 30 procent av paren fick sin önskan uppfylld med spermieinsemination i kombination med äggstocksstimulering, och övriga fick barn antingen genom spontan graviditet eller enbart äggstocksstimulering.

Enligt Arthur Aanesen och Lars Nylund erbjuder landstingen nästan alltid IVF i stället för att pröva enklare alternativ först.

– Jag har sett exempel på att patienter med ejakulationsrubbing eller ägglossningsrubbning har blivit erbjudna IVF utan att alternativ testats, säger Lars Nylund.

Han anser att provrörsbefruktning är fel ände att börja med i dessa fall.

– Det är överdrivet, det är som att skjuta myggor med kanon.

Det finns ingen statistik över hur många par som får IVF jämfört med makeinsemination. Men när Dagens Medicin ringer runt till olika landstingsdrivna fertilitetskliniker bekräftas att provrörs­befruktning utgör den absoluta merparten av behandlingarna.

På reproduktionsmedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg görs över 90 procent av behandlingarna av barnlöshet med IVF. Christina Bergh, professor och överläkare vid kliniken, anser att det är en rimlig andel. Hon påtalar bland annat att effekten är bättre med IVF än med insemination och att det är större risk för graviditet med flera foster vid makeinsemination.

– Men det finns en del unga par, där man vid utredning inte funnit någon orsak till barnlösheten, som får barn på naturligt sätt om de ger det tid. I de fallen kanske man skulle avvakta lite längre med att behandla över huvud taget, säger hon.

På fertilitetskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset görs också den största andelen behandlingar med provrörsbefruktning. Jan Olofsson, läkare och områdeschef på enheten, anser inte att det görs några onödiga behandlingar med provrörsbefruktningar där. Enligt honom ger makesinsemination sämre resultat per försök och innebär många gånger lika stor påfrestning som IVF.

– Ofta innefattar makeinsemination även behandling av kvinnan med äggstocksstimulerande hormoner och då uppstår en likartad situation med injektioner samt stimuleringskontroller som inför provrörsbefruktning, säger Jan Olofsson.

Lars Nylund på Sophiahemmet påpekar dock att hormonbehandlingen vid insemination sker med betydligt lägre dos än vid IVF.

Leif Bungum, sektionschef och överläkare vid reproduktionsmedicinskt centrum på Skånes ­universitetssjukhus i Malmö, välkomnar den ­diskussion som läkarna på Sophiahemmet tar ­initiativ till.

– Det är ingen tvekan om att man är för snabb med att ge IVF ibland, säger han.

Han anser, i likhet med alla andra läkare som Dagens Medicin talar med, att IVF är det självklara valet för äldre patienter som under en längre tid inte lyckats få barn. Många yngre par skulle där­emot ha glädje av att pröva alternativen först, anser han.

– De par som kommer till oss vill ofta ha IVF genast eftersom det ger störst chans till barn, men det är mindre risker och mindre påfrestningar med insemination, säger han.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

SophiahemmetIVF

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev