Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Läkemedelsuppehåll gav ökad frakturrisk

Publicerad: 13 juni 2018, 11:00

Patienter som gjorde uppehåll i behandling med bisfosonater löpte högre risk att drabbas av fraktus enligt en observationsstudie.

Foto: Thinkstock

Kvinnor med benskörhet som gjort uppehåll i minst två år i behandling med bisfosfonater tycks enligt en amerikansk observationsstudie öka risken för höftfraktur.


Ämnen i artikeln:

OsteoporosEULAR

Läkemedel med bisfosfonater används vid behandling av osteoporos, benskörhet. Läkemedlen hejdar skelettets nedbrytning, ger en viss ökning av bentätheten och minskar risken för frakturer. Det är känt att patienter som behandlas under längre tid gör uppehåll i sin behandling.

– Vi ser att många patienter slutar att ta bisfosfonater efter omkring ett halvt till ett års behandling. Till viss del beror det på rädsla för biverkningar men också på att man inte märker att man slutar med sin medicinering, det är ingenting som gör att man blir sämre just då. Det är intressant att i studien se att det faktiskt har negativ effekt, säger Kristina Åkesson, professor i ortopedi vid Lunds universitet.

I studien, som presenteras på onsdagen vid reumatologikongressen Eular, har forskare analyserat data från amerikanska register och sett att de som gör ett uppehåll tycks löpa en betydligt högre risk att drabbas av höftfrakturer än de som behandlas utan avbrott ju längre uppehållet var desto mer ökade risken för fraktur enligt studien. Personer som inte hade tagit bisfosfonater under två år hade upp till 39 procent högre risk att drabbas av höftfraktur.

– Det är väldigt intressanta resultat och som bekräftar det vi misstänkt. Vi är i dag inte helt säkra på hur vi ska hantera dessa patienter och vilka som det fungerar bra för att göra uppehåll i behandlingen och detta ger ytterligare kunskap, säger Kristina Åkesson.

Data som forskarna analyserat samlades in mellan 2006 och 2014 och omfattar totalt omkring 156 000 kvinnor. Den vanligaste bisfosfonater som användes var alendronat och zoledronsyra.

De biverkningar man sett är att patienter tycks ha en ökad risk att drabbas av atypiska lårbensfrakturer osteonekros i käkbenet och i sällsynta fall av svårläkta sår i käken.

Enligt dagens svenska rekommendationer  gör man ofta ett uppehåll med bisfosfonater efter 3–5 års behandling.

– Men det finns i dag inga säkra evidens som stödjer vare sig uppehåll eller vilken längd uppehållet bör ha eller för vilka patienter det är onödigt och i stället ger en ökad frakturrisk, säger Kristina Åkesson

Länk till abstract:
J.R. Curtis med flera. The impact of the duration of bisphosphonate drug holidays on hip fracture rates. 0017

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

OsteoporosEULAR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev