onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Läkemedelsverket fortsätter utreda p-app

Publicerad: 30 januari 2018, 10:26

Läkemedelsverkets granskning av preventivmedelsappen Natural cycles fortsätter.

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Företaget har fram till i mitten av februari på sig att lämna in ytterligare dokumentation innan myndigheten kan fatta beslut om en åtgärd.

Det var i början av januari i år då Södersjukhuset i Stockholm anmälde p-appen till Läkemedelsverket efter att 37 kvinnor uppsökt abortkliniken efter att de använt företagets app som preventivmedel.

Läkemedelsverket inledde då en utredning där myndigheten begärde att få ta del av företagets egen dokumentation kring de anmälda graviditeterna.

Den visade på att antalet inrapporterade oavsiktliga graviditeter ligger i linje med vad som kan förväntas och därför vill nu Läkemedelsverket ha ytterligare dokumentation innan myndigheten kan besluta om åtgärder mot företaget. Åtgärder som till exempel förbud av p-appen i Sverige.

– Vi har påbörjat en fördjupad utredning. Företaget har fram till i mitten av februari på sig att komma in med ytterligare data och dokumentation. Tills dess kan vi inte lämna några kommentarer om möjliga åtgärder, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef för olyckor, tillbud och tillsyn av medicinteknik på myndigheten.

I ett mejl till TT skriver företaget att ”Läkemedelsverket nu stängt alla individuella rapporter relaterade till oavsiktliga graviditeter” samt ”inga åtgärder mot Natural cycles”.

Men enligt Ewa-Lena Hartman pågår utredningen fortfarande och de individuella ärendena kopplas till den fortsatta utredningen. Fler sjukhus uppges ha anmält en preventivmedelsapp, där sjukhuset valt att maska namnet. Läkemedelsverket har också begärt att få ta del av den tredjepartscertifiering, gjord av ett företag i Tyskland, som gett Natural cycles sin preventivmedelstatus i EU.

ROBIN SALOMONSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev