Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Landsting ändrar sig om fosterdiagnostik

Publicerad: 1 april 2015, 09:52

Foto: Thinkstock

Sörmland, Halland och Västmanland ser över sina rutiner.


Ämnen i artikeln:

Landstinget SörmlandRegion HallandLandstinget Västmanland

Sveriges Radio har under veckan rapporterat om att fyra av landets 21 landsting och regioner inte har erbjudit så kallade KUB-tester till gravida. Detta trots att Socialstyrelsens riktlinjer säger att fosterdiagnostiken bör följa den medicinska utvecklingen.

Nu blir det ändring på det.

Enligt radion har Landstinget Sörmland beslutat att ersätta kvinnor som vill göra KUB-test och Landstinget Västmanland ska nu se över sitt tidigare beslut om att inte erbjuda testet.

I Region Halland, som i dag erbjuder ultraljud och kvadrupeltest, ska politikerna under våren fatta beslut om att kostnadsfritt erbjuda kvinnor så kallat NIPT, rapporterar Sveriges Radio Halland

Fosterdiagnostik

KUB-test är en undersökning som används för att beräkna sannolikheten för att ett foster har Downs syndrom eller två andra mer ovanliga kromosomförändringar. Testet består av ett blodprov som mäter vissa graviditetshormoner och en särskild ultraljudsundersökning.

NIPT, non-invasive prenatal testing, innebär en analys av fostrets dna genom ett blodprov på modern. Testet identifierar de vanligaste kromosomavvikelserna.

Källor: 1177 Vårdguiden och Karolinska universitetssjukhuset

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev