Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Landstingen får 115 miljoner till HPV-vaccinering av unga

Publicerad: 21 september 2009, 14:12

Regeringen avsätter 115 miljoner kronor per år för vaccineringen mot HPV.


Det framgår i ett pressmeddelande från socialdepartementet med anledning av regeringens statsbudget för nästa år som presenteras för riksdagen i dag, måndag.

Pengarna utbetalas till landstingen från och med 2010, efter en överenskommelse med Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Det är en överenskommelse vi alla är nöjda med. Annars hade det inte blivit en överenskommelse, säger Henrik Kjellberg, politiskt sakkunnig hos äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (kd).

Men vad hade landstingen för val? De får väl ta vad som bjuds, eller?

– Nja, riktigt så enkelt är det inte. I så fall hade de nog sagt till. Jag tror att de tycker att detta är en acceptabel summa, fortsätter Henrik Kjellberg.

Pengarna ska gå till den allmänna vaccination av unga flickor för att förhindra smitta med humant papillom-virus, HPV, som kan orsaka livmoderhalscancer. Att denna vaccination skulle föras in i det allmänna vaccinationsprogrammet var bestämt sedan tidigare, men inte om – eller hur mycket – pengar staten skulle skjuta till.

Exakt hur mycket den totala kostnaden kommer att bli är det ingen som vet, men bedömare tror att den kommer att överstiga 200 miljoner kronor.

Relaterat material

HPV-vaccin ska erbjudas alla flickor i årskurs fem och sex

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev