Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Lång hormonterapi kopplas till ökad risk för gråstarr

Publicerad: 19 januari 2010, 10:19

Kvinnor som tagit hormonersättning under en längre tid opereras oftare än andra för gråstarr, enligt nya svenska rön.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det är forskare vid Sundsvalls sjukhus, Karolinska institutet i Solna och Sophiahemmet i Stockholm som studerat  30 861 postmenopausala kvinnor för att undersöka sambandet mellan hormonbehandling och sannolikheten att opereras för gråstarr. Operationen innebär att den grumlade linsen byts ut mot en konstgjord.

Kvinnorna fick besvara en enkät om bland annat hormonbehandling och livsstilsfaktorer och följdes under åtta år.

Under den tiden opererades totalt 4 324 av dem för gråstarr. Forskarnas analys visar att ju längre tid kvinnorna hade fått hormonterapi, desto större var sannolikheten att de genomgått ingreppet.

Bland annat hade kvinnor som fått hormonbehandling under mer än tio år 20 procent ökad risk att opereras för gråstarr, jämfört med dem som aldrig tagit hormonpreparat.

Risken späddes dessutom på ytterligare av alkoholkonsumtion. Hos kvinnor som både fick hormonterapi och drack i snitt minst ett glas alkohol om dagen ökade risken att opereras med 42 procent. Rökning verkade däremot inte ha samma effekt.

Studien är publicerad på hemsidan för tidskriften Ophtalmology. På vilket sätt hormonterapi kan påverka uppkomsten av gråstarr har forskarna dock inget svar på.

Birgitta Ejdervik Lindblad, en av forskarna bakom studien, säger till Upsala Nya tidning att kvinnor inte ska avrådas från hormonersättning på grund av det observerade sambandet med gråstarr. Men hon påpekar att användningstiden bör begränsas.

Läs abstract:

Ophtalmology, publicerad online

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev