Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Längdminskning kopplas samman med benskörhet

Publicerad: 17 juli 2009, 12:56

Att förlora mycket i längd kan vara en indikator för benskörhet hos kvinnor.


Australiensiska forskare har gått igenom längdata för äldre kvinnor och funnit flera samband mellan relativt snabb längdminskning och andra symtom.

I studien analyserades data från cirka 7 000 kvinnor som var mellan 70 och 75 år 1996 då de första längduppgifterna samlades in.

Forskarna konstaterade att kvinnorna i snitt minskade 0,12 procent i längd per år. Den självrapporterade längden var i snitt 162 centimeter vid 70 års ålder och i snitt 159 centimeter vid 84 års ålder.

Av resultaten framgår att längdminskningen var större bland kvinnor med osteoporos, lågt BMI och bland kvinnor som tog sömnmedel eller lugnande medel. Längdminskningen var också mer uttalad bland kvinnor som var födda i Europa.

Studien är publicerad av forskare vid University of Queensland, Australien, i det senaste numret av tidskriften Osteoporosis International.

Studieförfattarna anser att undersökningen visar nyttan av att bevaka längd för äldre kvinnor. Av resultaten framgår också att längdminskning kan vara kopplad till symtom som halsbränna, förstoppning och inkontinens.

Läs abstract:

Osteoporosis International, publicerad online  den 14 juli

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev