Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Laskerpris för utveckling av HPV-vaccin

Publicerad: 7 september 2017, 11:24

Amerikanerna Douglas Lowy och John Schiller är två av mottagarna till årets Laskerpriser. De belönas för sina upptäckter kring utveckling av vaccin mot humant papillomvirus, HPV, som orsakar livmoderhalscancer.


Ämnen i artikeln:

HPV-vaccin

Båda forskarna är verksamma vid National Cancer Institute i USA, där de under 1990-talet försökte bygga vidare på Nobelpristagaren Harald zur Hausens upptäckt att HPV ligger bakom cancersjukdomen.

Douglas Lowy och John Schiller tog fram en metod där så kallade viruslika partiklar från en virussläkting till HPV kunde tas fram och sedan ge upphov till ett immunsvar. Metoden gick sedan efter viss möda att anpassa till HPV. Forskarna var därmed med om att lägga grunden för den kliniska utvecklingen av HPV-vaccin som drivits av företag som MSD och Glaxosmithkline.

Laskerpriserna delas ut varje år av Mary och Albert Laskers stiftelse i New York. De räknas som de näst finaste medicinforskningspriserna i världen efter Nobelpriset. Laskerpriset är uppdelat i tre delar, där Lowy och Schiller i år får priset för klinisk forskning.

Priset för grundforskning går till den amerikanskschweiziske forskaren Michael Hall. Han belönas för upptäckter kring så kallade näringsämnesaktiverade tor-proteiner vilka har en central roll i den metabola kontrollen av cellens tillväxt.

Priset för insatser i allmänhetens tjänst går till den amerikanska sjukvårdsorganisationen Planned Parenthood för deras insatser inom reproduktiv hälsa för kvinnor.

Relaterat material

Upptäckter kring hepatit C gav Laskerpris

De får Laskerpriset

Årets Laskerpristagare utsedda

Laskerpris efter önskan från Mao

Nobelpriset delas av tre

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

HPV-vaccin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev