Kvinnohälsa
Lesbisk patient får rätt till skadestånd från landstinget
Publicerad: 13 oktober 2011, 18:41
Den lesbiska kvinnan nekades tid för utredning på en vårdcentral. Nu döms Stockholms läns landsting att betala 15 000 kronor i skadestånd.
(Ny version kl 16.01)
Händelsen som ärendet gäller inträffade 2009. En lesbisk kvinna som ville insemineras för att få barn vände sig till sin vårdcentral för medicinsk utredning. På vårdcentralen hänvisade en barnmorska henne vidare till Södersjukhuset, ”eftersom det är så komplicerat med lesbiska par”. När hon kontaktade verksamhetschefen fick hon också beskedet att hon i första hand borde vända sig till sjukhuset.
Senare fick kvinnan en tid, men då tackade hon först nej eftersom hon upplevde det tidigare bemötandet som kränkande. Hon anmälde vårdcentralen till diskrimineringsombudsmannen, DO, som tog ärendet vidare till domstol.
Utredningen som ska göras inför en insemination ser likadan ut oavsett om kvinnan lever som homosexuell eller heterosexuell. Den anmälda vårdcentralen gör sådana utredningar för kvinnor som lever i heterosexuella förhållanden. Däremot hade personalen beslutat att homosexuella kvinnor i första hand skulle hänvisas till Södersjukhusets mottagning för lesbiska och bisexuella kvinnor, eftersom de skulle kunna få ett bättre bemötande där.
Stockholms tingsrätts slutsats är att kvinnan som hänvisades vidare missgynnandes på grund av sin sexuella läggning, och att hon därför utsattes för diskriminering.
DO hade yrkat på att kvinnan skulle få 100 000 kronor i skadestånd. Tingsrättens bedömning är att vårdcentralen inte var ute efter att missgynna patienten, och att hon inte drabbades av några allvarligare konsekvenser eftersom hon senare fick möjlighet att genomföra utredningen vid vårdcentralen. De förmildrande omständigheterna gör att ett skadestånd på 15 000 kronor plus ränta anses vara tillräckligt.
Stockholms läns landsting ska också betala DO:s rättegångskostnader på drygt 30 000 kronor plus ränta.
– Vi är naturligtvis mycket glada över domen som bekräftar allas lika rätt till vård, säger Anna Rosenmüller Nordlander, processförare på DO, i ett pressmeddelande.