Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Livmodertransplantationer i USA

Publicerad: 13 november 2015, 08:30

Efter genombrottet på Sahlgrenska med livmodertransplantationer föbereder nu en klinik i USA transplantationer för ofrivilligt barnlösa kvinnor.


Förra året blev en 36-årig kvinna först i världen att föda ett barn efter en livmodertransplantation. Genombrottet skedde på på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Nu meddelar The Cleveland Clinic i USA att man förbereder transplantationer för tio ofrivilligt barnlösa kvinnor.

Det blir då första gången transplantationen genomförs i USA, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Inom de kommande fem månaderna kommer tio kvinnor att erbjudas transplantationer. Enligt ett uttalande från The Cleveland Clinic är det kvinnor i fertil ålder som "fötts utan livmoder, har blivit av med sin livmoder eller som har en livmoder som inte längre fungerar", som kan komma i fråga för transplantation.

Hittills uppges nio livmodertransplantationer ha genomförts av det svenska forskarlaget. Av dessa har fem lett till graviditeter, varav fyra barn har fötts, enligt uttalandet från Cleveland Clinic.

Det var i september förra året som den 36-åriga kvinnan – efter att professor Mats Brännström med vårdlag vid Sahlgrenska genomfört en lyckosam livmodertransplantation – födde en pojke efter ett kejsarsnitt.

Den donerade livmodern kom från en 61-årig kvinna.

Relaterat material

Fler utreds för ny livmoder

Unika livmodertransplantationer på Sahlgrenska

Forskare i Göteborg håller möte om livmodertransplantationer

Transplantation av livmoder snart verklighet

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev