Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Lovande resultat av träning vid mild form av osteoporos

Publicerad: 27 september 2010, 20:00

Ett hemträningsprogram bromsade försämring i balansen hos finländska kvinnor och möjligen skydda mot höftfrakturer, enligt en ny studie.


Personer med osteoporos har ökad risk för frakturer inte bara för att deras skelett är skört utan också för att de har nedsatt balans och muskelstyrka, enligt finländska forskare bakom en ny studie.

De har nu undersökt huruvida ett särskilt träningsprogram kan förbättra bland annat balansen hos äldre kvinnor med osteopeni, som är en mild form av osteoporos.

Totalt 160 kvinnor i åldern 70 till 73 år ingick i undersökningen och lottades till en interventionsgrupp eller till en kontrollgrupp.

Kvinnorna i interventionsgruppen fick varje vecka under fyra sexmånadersperioder delta i ett träningspass med balans- och benstyrkeövningar. Deltagarna instruerades också att göra dagliga övningar i hemmet i 20 minuter.

Kvinnorna i kontrollgruppen fick allmän hälsoinformation och uppmanades att fortsätta med sina dagliga aktiviteter.

Efter i median 7,1 års uppföljning hade kvinnorna i interventionsgruppen bättre balans, högre gånghastighet och utförde fler dagliga aktiviteter än kvinnorna i kontrollgruppen.

Det fanns däremot ingen skillnad i bentäthet mellan grupperna.

I interventionsgruppen inträffade totalt 17 frakturer, varav inga var höftfrakturer. Motsvarande siffror i kontrollgruppen var 23 och 5.

Forskarnas slutsats är att ett huvudsakligen hembaserat träningsprogram har positiva långtidseffekter på balans och gångstil samt att det till och med skulle kunna skydda mot höftfrakturer.

Bakom studien som i dag, måndag, publiceras i Archives of Internal Medicine står forskare vid bland annat universitetssjukhuset i Uleåborg.

Läs abstract till studien:

Archives of Internal Medicine 2010; 170: 1548–1556

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev