Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Lugnande resultat om hpv-vaccin

Publicerad: 9 september 2020, 11:57

Foto: Getty Images

I vissa länder har deltagande i vaccinationsprogram mot hpv minskat efter uppgifter om att vaccinet kan orsaka störningar kopplade till det autonoma nervsystemet. Men det påstådda sambandet får inte stöd i en dansk registerstudie i tidskriften BMJ.


Ämnen i artikeln:

Hpv-vaccin

Forskarna analyserade data för 849 danska kvinnor i åldern 10 till 44 år som under perioden 2006 till 2017 fått någon av diagnoserna kroniskt utmattningssyndrom, posturalt ortostatiskt takykardisyndrom eller komplext regionalt smärtsyndrom. För samtliga dessa tre tillstånd ska det ha funnits rapporter om att de kan ha orsakats av hpv-vaccin.

Forskarnas slutsats är dock att negativa händelser kan inträffa nära i tid till hpv-vaccinering enbart på grund av slumpen. Deras resultat stödjer alltså inte att det skulle finnas något orsakssamband mellan vaccinet och de tre studerade syndromen.

Forskarna framhåller dock att de, enligt deras statistiska analys, inte formellt kan utesluta att vaccinet skulle kunna ge upp till 32 procents ökad risk att drabbas av något av syndromen. Större riskökningar än så är dock osannolika, skriver de.

Läs hela originalartikeln:

Anders Hviid med flera. Association between quadrivalent human papillomavirus vaccination and selected syndromes with autonomic dysfunction in Danish females: population based, self-controlled, case series analysis. BMJ 2020;370:m2930

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Hpv-vaccin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev