Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Lyckad transplantation av livmoder från avliden donator

Publicerad: 17 februari 2020, 09:08

ARKIVBILD Läkarna Mats Brännström och Pernilla Dahm-Kähler under en operation i december 2014.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

För första gången har en livmodertransplantation genomförts i Sverige med en livmoder från en avliden donator. Ingreppet skedde utan komplikationer och en födsel kan ske tidigast 2021.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska akademin

Den första födseln i världen efter en livmodertransplantation skedde i Sverige 2014. Sedan dess har ytterligare nio barn fötts på den vägen – och forskningen har gjort ännu ett framsteg.

Det svenska teamet har nu för första gången genomfört en transplantation med en livmoder från en avliden donator. Transplantationen skedde i december 2019 utan komplikationer och mottagaren, en kvinna i 30-årsåldern mår bra. Ytterligare fem liknande transplantationer planeras av forskarteamet under de kommande två åren.

Världen över har tre barn hittills fötts efter transplantation av livmoder från en avliden donator: ett barn i Brasilien och två i USA. I Sverige kan den första födseln ske tidigast 2021. Planen är att inleda försök att göra den svenska kvinnan gravid i höst, tio månader efter transplantationen. Det sker genom att ett embryo, som tillkommit via IVF före transplantationen, återförs i livmodern.

”Det känns bra att vi är igång. Nu har vi också kunnat meddela de andra personerna på väntelistan att den första transplantationen är gjord”, säger Mats Brännström, överläkare och professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Vid de livmodertransplantationer som tidigare genomförts har donatorn ofta varit mottagarens mamma eller annan närstående. Med den nya tekniken ökar antalet möjliga donatorer, och även kvinnor utan en lämplig donator i sin närhet kan komma i fråga för transplantation.

Donatorn i det aktuella fallet var en kvinna som tidigare fött barn och som var i fertil ålder när hon gick bort. Frågan om organdonation ställdes till de efterlevande eftersom hon inte fanns i donationsregistret.

”Man frågade också specifikt om livmodern eftersom det är ett nytt organ i de här sammanhangen. Enligt det forskningsetiska tillståndet för studien måste livmodern särskilt nämnas”, säger Mats Brännström i pressmeddelandet.

Livmodertransplantation

Den svenska forskningen kring livmodertransplantationer har pågått sedan 1999. Till en början gjordes försöken på möss och senare på får.
Den första transplantationen på en människa gjordes 2012 och i september 2014 föddes världens första barn av en kvinna med en transplanterad livmoder.
Transplantationerna, som fortfarande sker på forskningsstadiet, görs numera med robotassisterad titthålskirurgi. Åtta operationer har gjorts i Göteborg med hjälp av den nya tekniken, ett barn har fötts och en graviditet pågår.
De som ingår i försöken med transplantation av livmoder från avliden donator är personer som på olika sätt ingått i de tidigare studierna men inte kunnat fullfölja dem.

Källa: Sahlgrenska akademin

ALICE NORDEVIK/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev