söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Lyckad transplantation av odlade vaginor

Publicerad: 13 april 2014, 07:00

En ”byggställning” av biologiskt nedbrygtbart material formas till en vagina. Foto: Yuanyuan Zhang

Forskare i USA har implanterat nya vaginor hos fyra kvinnor med medfödda missbildningar. De nya organen har fungerat bra i upp till åtta år, enligt en pilotstudie i tidskriften Lancet.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Samtliga kvinnor rapporterar normala nivåer av åtrå, upphetsning, orgasm, fuktning av slidans slemhinna och förmåga att genomföra samlag utan smärta.

Studiedeltagarna genomgick transplantationer när de var i åldern 13 till 18 år. De hade alla en medfödd tillbakabildning av vaginan och andra reproduktionsorgan på grund av det så kallade Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndromet.

Forskarna tog biopsier från kvinnornas tillbakabildade vagina och kunde odla olika cellager av muskelceller och epitelceller på en rörliknande byggställning av nedbrytbart material.

När de nya vaginorna var klara opererades de in i patienterna. Hittills har ingen av kvinnorna blivit gravid, men för två av dem där vaginan är kopplad till livmodern skulle detta teoretisk vara möjligt, rapporterar BBC.

Även om den första av transplantationerna gjordes för åtta år sedan är detta första gången som resultaten i rapporteras.

Läs abstract till studien:

Atlántida Raya-Rivera med flera. Tissue-engineered autologous vaginal organs in patients: a pilot cohort study. Lancet, puclicerad online den 11 april 2014. DOI: 10.1016/S0140-6736(14)60542-0

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev