Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

M-kvinnor säger ja till insemination för singlar

Publicerad: 11 maj 2009, 16:33

Moderaternas kvinnoförbund säger ja till insemination av ensamstående kvinnor. Därmed vidgas sprickan inom alliansen.


Inför Moderatkvinnornas stämma i helgen hade riksdagsledamoten Lena Asplund lämnat in en motion om att även ensamstående kvinnor bör ha rätt till insemination. Trots att styrelsen var emot röstades den igenom av ombuden.

– Ensamstående får ju adoptera, och jag tycker att reglerna ska vara lika. Dessutom sker ju inseminationer redan i dag, men man måste åka till Danmark, säger Lena Asplund till Svenska Dagbladet.

Moderatkvinnornas ordförande Magdalena Andersson är inte entusiastisk efter beslutet.

– Det krävs mer forskning om barn som enbart har en förälder, men jag får finna mig i vad stämman har beslutat. Det är det som är demokrati, säger hon till samma tidning.

Som Dagens Medicin har rapporterat om tidigare är insemination av ensamstående kvinnor en fråga som splittrar alliansen. Folkpartiet och centerpartiet är för och vill ändra lagstiftningen medan kristdemokraterna är kraftfulla motståndare. Moderaterna har inte tagit ställning.

Alliansen har kommit överens om att den känsliga frågan ska diskuteras vidare av de fyra borgerliga gruppledarna i socialutskottet. Moderatkvinnornas ställningstagande i helgen vidgar klyftan mellan kristdemokraterna och de tre övriga partierna.

Relaterat material

Nej till insemination av ensamstående kvinnor

Insemination av singlar kan orsaka ny regeringskris

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev