Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

M-ledamot vill ha öppen redovisning av abortköer

Publicerad: 7 januari 2008, 09:05

Socialminister Göran Hägglund (kd) tänker inte ta något särskilt initiativ för att redovisa abortköer. Det svarar han på en skriftlig fråga från riksdagsledamoten Cecilia Widegren (m).


Cecilia Widegren påpekar i en skriftlig riksdagsfråga att en öppen redovisning av väntetiderna till abort skulle sätta press på landstingen att kapa köerna. Det har Dagens Medicin tidigare berättat om.

 Cecilia Widegren hävdar att långa köer resulterar i att kvinnor tvingas genomgå kirurgiska aborter i stället för medicinska aborter, som bara kan genomföras till och med vecka 9. Detta är  inhumant och mycket oroande , skriver hon.

 Socialminister Göran Hägglund svarar att en rapport från Socialstyrelsen har visat att väntetider till abort sällan eller aldrig påverkade kvinnans möjlighet att välja abortmetod. Han påpekar också att det rent allmänt pågår ett arbete för utveckla öppna jämförelser av hälso- och sjukvården. Något särskilt initiativ för att få fram öppen redovisning av abortköer tänker han därför inte ta.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev