måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Mammografi blir avgiftsfri

Publicerad: 3 september 2015, 09:14

En kvinna undersöks på mammografienheten på Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Från och med sommaren 2016 blir screening för bröstcancer avgiftsfri i alla landsting, efter krav från Vänsterpartiet i budgetförhandlingarna.

Ämnen i artikeln:

Bröstcancer

Screening för bröstcancer, så kallad mammografi, blir avgiftsfri i alla landsting från sommaren 2016. Och p-piller blir gratis för kvinnor under 20 år 2017, efter krav från Vänsterpartiet i budgetförhandlingarna med regeringen.

Vänsterpartiet har också, enligt partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson, fått igenom en satsning på kvinnors hälsa inom primärvården på 130 miljoner kronor nästa år och en engångssatsning på utbildning inom äldreomsorgen på 200 miljoner nästa år.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) betonar att de båda regeringspartierna är helt överens med Vänsterpartiet om behovet av satsningarna på kvinnohälsa.

– Mammografi är en viktig screening som vi inte vill att någon ska känna att de behöver avstå på grund av avgifter, säger Gabriel Wikström.

När det gäller preventivmedel så har vissa landsting en mer generös gräns med fria preventivmedel upp till 26 år. Men så långt är regeringen och Vänsterpartiet inte varit beredda att sträcka sig.

– Vi har tyckt att 21 år är en bra gräns för att man då brukar börja få en lite bättre ekonomi så att man har råd att betala en viss avgift, säger Gabriel Wikström.

I dag är det, enligt Vänsterpartiet, ett landsting, Stockholm, som har avgiftsfri mammografi och fyra landsting som erbjuder unga preventivmedel gratis.

TT OCH SAMUEL ÅSGÅRD/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev