Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Mammografi kan minska dödlighet även bland yngre

Publicerad: 30 september 2010, 09:17

Mammografiscreening i åldrarna 40 till 49 år kan leda till kraftigt minskad dödlighet i bröstcancer, enligt en ny svensk studie.


Mammografiscreening bland yngre kvinnor har varit en omstridd fråga under många år. Många landsting har beslutat att endast kvinnor som är 50 år eller äldre ska bjudas in.

Nu kan en forskargrupp vid Umeå universitet visa att mammografiscreening kan kopplas till minskad dödlighet även bland kvinnor under 50 år.

Forskarna har jämfört data från landsting där kvinnor erbjuds mammografi från 40 års ålder med data från landsting som har valt den högre åldersgränsen. Kvinnorna mellan 40 och 49 år som deltog i mammografiscreening hade 29 procents lägre dödlighet i bröstcancer än kvinnorna i samma åldersgrupp som inte bjöds in till screening. Forskarna har inte hittat någon annan faktor som kan förklara skillnaden utan drar slutsatsen att den beror på screeningen.

Den svenska studien är den största i sitt slag i världen, enligt ett pressmeddelande från Umeå universitet. Resultaten har publicerats i tidskriften Cancer.

Läs abstract till studien:

Cancer, publicerad online 29 september 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev