Kvinnohälsa
Mammografi räddar liv men till pris av överdiagnostik
Publicerad: 30 oktober 2012, 00:01
Foto: Photos.com
En brittisk forskargrupp har nu granskat studierna av mammografiscreening. Slutsatsen är att vart femte dödsfall i bröstcancer kan undvikas genom sådan screening. För varje räddat liv kommer dock tre kvinnor bli bröstcancerpatienter i onödan.
Debatten har varit intensiv om nyttan och riskerna med mammografiscreening. Förra året startades därför i Storbritannien en oberoende genomgång av de studier som ligger bakom införandet av mammografiscreening i bland annat Sverige.
Nu är genomgången alltså klar och publiceras i tidskriften Lancet. Forskargruppen konstaterar att det finns flera svagheter i de totalt elva randomiserade studier man granskat, bland annat att samtliga studier är mer än tjugo år gamla.
Men slutsatsen är att studierna har relevans i dag och att risken att dö i bröstcancer minskar med 20 procent bland dem som bjuds in till screening.
Samtidigt konstaterar forskarna att runt 19 procent av all bröstcancer som upptäcks bland screenade kvinnor utgörs av så kallad överdiagnos, det vill säga cancer som aldrig annars skulle ha manifesterats kliniskt under kvinnans livstid. Sådan här egentligen ofarlig cancer går dock inte att skilja från farliga tumörer och behandlas därför som all annan bröstcancer.
I absoluta tal presenterar forskargruppen följande siffror: För varje 10 000 kvinnor i Storbritannien som bjuds in till screening i tjugo års tid från 50 års ålder skulle 681 fall av bröstcancer upptäckas, varav 129 är överdiagnostiserade, och 43 kvinnor skulle räddas från död i bröstcancer.
– På den positiva sidan innebär screening en minskning av dödligheten i bröstcancer tack vare tidig upptäckt och behandling. På den negativa sidan finns en risk på kanske 1 procent att kvinnan får en cancer som inte hade orsakat några problem om hon inte deltagit i screening. En tydlig kommunikation om dessa skade- och nyttoreffekter är mycket viktig, säger professor Michael Marmot, som lett utvärderingen, i ett pressmeddelande från Lancet.
Bakom initiativet till forskningsgenomgången står Mike Richards, nationell cancersamordnare i England, och Harpal Kumar, chef för forskningsstiftelsen Cancer Research UK.
Fyra av de elva granskade studierna är gjorda i Sverige.
Läs abstract till genomgången:
Se också blogginlägg.