Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Mammor hjälptes av pumpande smärtlindring

Publicerad: 16 augusti 2018, 13:44

Betydligt färre kvinnor ville ha epiduralbedövning mot förlossningssmärtor om de fick opioiden remifentanil framför petidin. Det visar brittiska forskare i en randomiserad studie i Lancet.


Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Smärtlindring med petidin förekommer vid vaginala förlossningar i Storbritannien. Men effekten är ofta bristfällig och många kvinnor vill även ha epiduralbedövning, som kan öka risken för instrumentella förlossningar där exempelvis sugklocka krävs.

Forskarna ville undersöka om behovet av epiduralbedövning minskade med en annan opioid som kallas remifentanil.

I studien deltog cirka 400 kvinnor. De som efterfrågade smärtlindring med opioid lottades till att få petidin intramuskulärt eller remifentanil intravenöst via en patientstyrd pump. Det primära effektmåttet var andelen kvinnor som ville komplettera med epiduralbedövning.

Detta skedde för 41 procent av deltagarna som behandlats med petidin. Motsvarande siffra var betydligt lägre bland dem som fått remifentanil, 19 procent. Färre instrumentella förlossningar skedde i den sistnämnda gruppen.

Det är intressanta fynd som presenteras, anser Anette Hein som forskar inom förlossningssmärta och är överläkare vid Danderyds sjukhus.

– Fast resultaten kommer inte att påverka kliniska rutiner i Sverige. Vi slutade att använda petidin för mer än 20 år sedan eftersom den smärtlindrande effekten är dålig, säger hon.

Inom svensk sjukvård är lustgas och därefter epiduralbedövning de vanligaste farmakologiska behandlingarna mot förlossningssmärta. När det gäller remifentanil så används det på vissa av landets sjukhus sedan några år tillbaka. Fast det gäller främst för kvinnor som inte kan få epiduralbedövning. Remifentanil kan dock påverka andningen och därför måste kvinnorna övervakas.

– Användningen begränsas av att det sällan finns resurser för att barnmorskan kontinuerligt ska vara inne hos mamman. Dessutom vill både vi och mammorna helst undvika allmänpåverkan, säger Anette Hein.

Hon berättar att remifentanil ger bättre smärtlindring än lustgas, men sämre än epiduralbedövning.

Kvinnorna i studien var 16 år eller äldre och kom från 14 förlossningsenheter i Storbritannien. Studien var inte blindad vilket är en svaghet med resultaten.

Läs mer i abstract:

Matthew Wilson med flera. Intravenous remifentanil patient-controlled analgesia versus intramuscular pethidine for pain relief in labour (RESPITE): an open-label, multicentre, randomised controlled trial. Lancet, publicerad online den 13 augusti 2018. DOI: 10.1016/S0140-6736(18)31613-1

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev