Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Många fick ångest efter falska svar

Publicerad: 31 januari 2014, 09:22

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Kvinnor som får falskt positiva svar på mammografin och sedan blir kallade till tätare kontroller drabbas ofta av ångest och nedstämdhet, enligt rön från en ny avhandling.


Ungefär tre procent av alla mammografiundersökningar resulterar i att kvinnan kallas till en ny undersökning. I cirka två av tio fall konstateras sedan tumör, men i de övriga fallen har det varit falska larm.

Anetta Bolejko, röntgensjuksköterska vid verksamhetsområdet Bild och funktion i Malmö, undersöker i en avhandling hur falskt positiva provsvar påverkar kvinnor ett halvår och ett år efter mammografi. Hon har då sett en förhöjd risk för bland annat ångest och nedstämdhet.

En del av dem som får falska positiva svar kallas till tätare kontroller var fjärde till var sjätte månad. En studie som ingår i avhandlingen tyder på att risken för att må dåligt var särskilt hög i den gruppen.

– Det var minst tre gånger så vanligt med ångest, nedstämdhet och annan psykosocial påverkan bland dem än vad det var i gruppen som hade haft falsk positiva svar och som inte kallades till extra kontroller, säger Anetta Bolejko.

Hon tror att de mer frekventa undersökningarna kan upprätthålla känslor av nedstämdhet och oro.

– Jag förstår att det kan vara medicinskt motiverat med tätare kontroller för vissa av dem som fått falskt positiva svar, men man bör nog ändå fundera på antalet kontroller. Ser man på europeiska riktlinjer för hälsokontroller med mammografi säger de att antalet kontroller bör hållas så lågt som möjligt

Anetta Bolejko lägger fram avhandlingen den 7 februari vid Lunds universitet.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev