Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Många kvinnor avstår cellprovskoll

Publicerad: 5 november 2007, 12:14

Tidsbrist och en känsla av att vara frisk. Det är de främsta anledningarna till att kvinnor struntar i att gå på cellprovskontroller för livmoderhalscancer.


Livmoderhalscancer är en av de vanligaste cancerformerna bland kvinnor, därför vill screeningprogrammen att så många som möjligt deltar i cellprovskontrollerna. Men många kvinnor låter bli, trots att risken att drabbas av livmoderhalscancer minskar om man undersöks regelbundet.

En ny studie gjord av Marie Oscarsson på Högskolan i Kalmar har tagit reda på varför. I Landstinget i Kalmar är det 12 procent av kvinnorna i åldern 28-65 år som inte gått på sina kontroller de senaste fem åren.

– Många kvinnor upplevde att de kände sig friska, och så länge som kroppen inte signalerade några symtom ansåg de att de inte behövde delta i gynekologisk cellprovskontroll, säger Marie Oscarsson i ett pressmeddelande.

Kvinnorna uppgav att de har svårt att få tiden att räcka till och att de hellre prioriterar familj och arbete. Kallelsen till screening blir bara ytterligare ett stressmoment i deras liv.

Dessutom känner en del kvinnor motstånd mot hälso- och sjukvården, bland annat på grund av dåliga erfarenheter sedan tidigare besök hos gynekologen. Helst vill de få ett vänligt bemötande och efter det, en provtagningstid som passar dem.

Marie Oscarsson disputerar vid Linköpings universitet den 9 november. Hennes avhandling heter ”Healthy women or risk patients? Non-attendance in a cervical cancer screening program”.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News