fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Många svårt covidsjuka gravida måste föda för tidigt

Publicerad: 17 januari 2022, 12:20

67 procent av de 84 covidsjuka gravida kvinnorna som intensivvårdades i landet, fick förlösas i förtid och fick för tidigt födda barn, enligt en registerstudie från Karolinska institutet,KI.

Foto: Getty Images

Två av tre kvinnor som vårdats på intensivvårdsavdelningar för svår covid-19 har behövt genomgå en för tidig förlossning, visar en studie från Karolinska institutet.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhusetRegion VästerbottenRegion GotlandRegion Kalmar länBarnsjukdomarCovid-19GynekologiObstetrikFörlossningsvård

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Studien är en samkörning av graviditetsregistret och intensivvårdsregistret under tiden för pandemin, rapporterar Sveriges Radios Ekot i dag, måndag. 

– Varje vecka nu har vi kvinnor som insjuknar i covid och blir så dåliga att vi måste se till att barnet föds, och i hög utsträckning är de barnen för tidigt födda, säger Karin Pettersson, överläkare och sektionschef för graviditet och förlossning vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, till Ekot.

Läs mer: Stöd för att covid-19 kopplas till riskfylld graviditet

Sammanlagt har 84 gravida kvinnor vårdats på en intensivvårdsavdelning för svår covid-19 under pandemin, enligt registerstudien. Av dem behövde 67 procent, det vill säga 56 kvinnor, förlösas för tidigt. 

Det är bara toppen av ett isberg, säger Karin Pettersson. Väldigt många covidsmittade gravida kvinnor hamnar på infektion eller en förlossningsavdelning och går kanske direkt därifrån till att göra ett kejsarsnitt.

Hur många av kvinnorna som födde för tidigt som var vaccinerade mot covid-19, är oklart.  

En vecka in i december hade 54 procent av de kvinnor som födde barn fått en vaccindos och 50 procent fått två doser. Den 12 januari var motsvarande siffra 64 respektive 60 procent, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Det är en lägre vaccinationstäckning än för kvinnor i samma åldersgrupper, trots att gravida har högre risk för sjukdom, konstaterar Folkhälsomyndigheten.  

Karin Pettersson tror att den lägre vaccinationstäckningen bland gravida beror på att beskedet ändrades i maj förra året, sa hon i en TT-intervju för en dryg vecka sedan. Att de gravida först avråddes från att vaccinera sig för att sedan rekommenderas att vaccinera sig efter vecka 12, kan ha skapat osäkerhet hos kvinnorna. Karin Pettersson anser dock att det var rätt att vänta med det nya rådet till dess studier visade att vaccinet var säkert även vid graviditet.

Vaccinationstäckningen bland gravida varierar i landet. Högst är täckningen i Region Västerbotten, tätt följt av Gotland. Lägst täckning bland gravida har Region Kalmar län på knappt 50 procent för dos 1 och cirka 45 för dos 2.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev