onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Mansdominerad arbetsplats bättre för kvinnors hälsa

Publicerad: 10 maj 2007, 21:18

Kvinnor som arbetar i mansdominerade företag är friskare än kvinnor som arbetar i företag med jämn könsfördelning. Det visar en ny studie som presenteras i dag, torsdag.


Karolinska institutet, Uppsala universitet och Centrum för folkhälsa vid Stockholms läns landsting har i en studie undersökt vilka faktorer som skiljer företag med friska medarbetare från andra företag. Studien ingår i forskningsprojektet Hälsa och framtid och presenteras i dag på en europeisk kongress i arbets- och organisationspsykologi.

– Vi ser tydligt att kvinnor som arbetar i företag med övervägande delen män är friskare jämfört med kvinnor som arbetar i företag med jämn könsfördelning. Det motsäger tidigare studier som visat att sjukligheten är lägst i företag med jämn könsfördelning, säger Magnus Svartengren, professor på Karolinska institutet och överläkare vid arbets- och miljömedicin inom Centrum för folkhälsa, i ett pressmeddelande.

Två branscher utmärker sig tydligast som friska: fastighetsbranschen för män och byggbranschen för kvinnor. Men studien visar också att det finns friska företag i alla branschen.

– Det betyder att även i sådana branscher som generellt har hög sjukfrånvaro finns det företag som under ett år inte har haft ett enda fall av långtidssjukskrivning, säger Magnus Svartengren.

Studien bygger på uppgifter från AFA försäkring och tjänstepensionsföretaget Alecta, som har samkört sina register över 2 000 privata företag. Statistiska centralbyrån, SCB, har tagit fram uppgifter på organisationsnivå från flera av sina register. Materialet ger en representativ bild över det privata näringslivet i Sverige för åren 2002–2004.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev