Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Maskar tros öka chansen att bli gravid

Publicerad: 26 november 2015, 07:43

En möjlig förklaring till att vissa kvinnor i Bolivia är mer fertila än andra kan vara att de har en infektion med en viss typ av rundmask, enligt en ny studie.


Det är i tidskriften Science som amerikanska forskare beskriver ett lite udda samband mellan infektion med olika parasitmaskar och möjligheterna att bli gravid.

I den nio år långa studien ingick 986 kvinnor från tsimane-folket i Bolivia. Hos dem består familjerna i genomsnitt av nio barn, samtidigt som runt 70 procent är infekterade med olika parasitmaskar.

Forskarna tror att dessa maskar har en stor påverkan på familjestorleken. Kvinnor som under en längre tid varit infekterade med rundmasken Ascaris lumbricoides hade i genomsnitt två fler barn, jämfört med icke-infekterade kvinnor. Infektion med hakmaskar tros däremot ha motsatt effekt. En sådan infektion resulterade i tre färre barn i studien.

Forskarna, verksamma vid University of California Santa Barbara, tror att maskarna förändrar kvinnornas immunförsvar, så att de blir mer eller mindre mottagliga för en graviditet.

Forskarna rekommenderar dock inte barnlängtande kvinnor att låta sig infekteras av den aktuella masken, men tror samtidigt att fyndet kan resultera i nya fertilitetshöjande läkemedel.

Läs mer i abstract:

Aaron Blackwell med flera. Helminth infection, fecundity, and age off irskt pregnancy in women. Science, publicerad online 20 november 2015. Doi: 10.1126/science.aac7902

JOHAN NILSSON/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev