Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Massuppsägning bland Malmös nattbarnmorskor

Publicerad: 13 oktober 2016, 12:33

Mer än hälften av nattbarnmorskorna på Sus i Malmö har sagt upp sig i protest mot arbetstider.


Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhusRegion SkåneFörlossningsvårdNeonatalvårdVårdkrisen

Tio av de arton nattbarnmorskorna på Skånes universitetssjukhus, Sus, i Malmö har sagt upp sig efter att ett projekt om arbetstidsförkortning har stoppats av Region Skåne.

Projektet startade i höstas och var ett samarbete mellan sjukhusledning, Vårdförbundet och nattbarnmorskorna och målet var att få till en schemaändring. Den sista september var ett förslag klart.

Men då sa Region Skåne nej.

– När vi börjat sjösätta delprojektet fick vi i förvaltningen beskedet från Region Skåne att man inte får sluta lokala avtal och ha projekt för arbetstidsförkortningar, säger Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Sus.

Barnmorskorna skriver i ett öppet brev att sommaren innebar ”extremt mycket övertidsarbete” och att de därmed beslutade att sluta ta extrapass från 1 september. Under våren och sommaren arbetade de fram ett förslag till politiker och chefer och det mynnade ut i det nu strandade projektet. Angående uppsägningarna skriver de:

”Barnmorskorna på natten i Malmö anser inte att vi kan fortsätta vårt arbete då patientsäkerheten inte kan upprätthållas. En stor del har därför nu valt att säga upp sin tjänst. En barnmorskekår med hög kompetens och stor erfarenhet riskerar att förloras.”

Uppsägningarna har en ”betydande påverkan” för förlossningskapaciteten i Malmö och blir en svår situation även med hyrpersonal, säger Anders Dybjer, tillförordnad förvaltningschef.

– Det är en stor utmaning. Om det realiseras måste vi samordna all förlossningsvård i Skåne. Och vi ska också klara neonatalvården, säger han och påpekar att situationen är ansträngd på flera håll.

Skåne har drabbats av flera massuppsägningar inom förlossning och neonatalvård där personalen uttryckt missnöje med bland annat arbetstiderna. Tidigare i år sa 39 barnmorskor i Helsingborg upp sig i protest mot för lite vila mellan natt- och dagpass. De flesta återvände dock till sina jobb efter att regionen upprättat ett lokalt avtal om extra avtal och dessutom mer tid för utbildning.

Men efter det har Region Skåne satt stopp för lokala avtal. I slutet av september sa majoriteten av sjuksköterskorna på barnkliniken, neonatal och barnakuten i Helsingborg upp sig. Där kommer inga lokala förhandlingar att ske, säger regionen.

Läkare, sjuksköterskor, chefer och politiker är överens om att situationen i Skåne är svår. Men regionen har tydligt markerat att den inte kommer att sluta fler lokala avtal utan inväntar centrala förhandlingar mellan fack och arbetsgivare.

– Det är ytterst angeläget att komma fram till en nationell överenskommelse om arbetstidsförkortning. Den frågan måste lösas, säger Gösta Rehnstam, Region Skånes förhandlingschef.

Men då kan det vara för sent, menar Vårdförbundet.

– Båda sidor hoppas på de centrala förhandlingarna, men vi är villiga att sitta ner lokalt ändå, säger Mats Runsten, avdelningsordförande för Vårdförbundet Skåne, som poängterar att förbundet inte har något med barnmorskornas uppsägningar att göra.

– Innan nya centrala avtalsparagrafer träder i kraft är vi inne i 2018. Så länge kan vi inte vänta. Kompetens och kunskap blöder just nu ur Skåne. Det är ingen bra personalpolitik.

Relaterat material

Massuppsägning bland barnsjuksköterskor i Helsingborg

Barnmorskorna återvänder till Helsingborgs lasarett

Massuppsägningar blir sannolikt vanligare

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev