Kvinnohälsa
Med ultraljud i vecka 32 hittas fler stora barn
Publicerad: 21 juni 2012, 11:00
Om stora barn identifieras tidigt under graviditeten kan komplikationer i samband med födelsen undvikas. Barnmorskan Gun Lindell föreslår rutinmässiga ultraljud i vecka 32.
Ämnen i artikeln:
UltraljudDe senaste två decennierna har andelen barn som föds stora för tiden ökat. Därmed ökar också risken för komplikationer i samband med födseln för både barn och mammor. Gun Lindell, ultraljudsbarnmorska på kvinnokliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund, har i sin avhandling tittat på möjligheterna att hitta stora barn tidigt och då kunna undvika situationer som kan ge komplikationer.
– Nu görs ofta ultraljud på indikation runt vecka 32. Då missar vi många stora barn, men om vi inför rutinultraljud vid den tiden i graviditeten skulle vi identifiera de flesta, säger hon.
Som stora barn räknas de med en födelsevikt på över 4 500 gram. I en av studierna såg Gun Lindell att mammans BMI, längd och huruvida hon har diabetes påverkar födelsevikten positivt, medan rökning har negativ inverkan.
Hon har också undersökt vilken ultraljudsteknik, tvådimensionell eller tredimensionell, som är säkrast när det gäller att skatta barnets födelsevikt.
– När det gäller skattning av de flesta barns födelsevikt är det ingen skillnad på teknikerna. Däremot är 3D-tekniken och vår formel för beräkning av volym bättre när det gäller barn över fyra kilo, säger Gun Lindell.
Hon menar att den tvådimensionella tekniken är fullt tillräcklig i de flesta fall, men att tredimensionell teknik bör användas som andra linjens diagnostik när barnmorskan misstänker ett stort barn.
ANNA ROSENGREN