Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Medicinsk abort ökar inte risk vid framtida förlossning

Publicerad: 20 augusti 2007, 12:19

Medicinska aborter är lika säkra som kirurgiska, när det gäller risken för missfall vid framtida förlossningar. Det visar en dansk studie som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.


En tidigare genomgången kirurgisk abort påverkar enligt flera studier inte risken för komplikationer vid senare graviditeter.

Kvinnor som tidigare genomgått en medicinsk abort, det vill säga en abort som framkallats av ett läkemedel som förhindrar att graviditeten fortsätter, är dock inte lika välstuderade i detta avseende.

Nu visar dock en stor dansk kartläggning att medicinsk abort inte tycks påverka risken att drabbas av missfall eller andra problem vid kommande graviditeter. I studien följdes 11 814 gravida kvinnor som genomgått antingen kirurgisk eller medicinsk abort.

De som tidigare gjort medicinsk abort löpte varken högre risk för missfall, för tidig födsel eller låg födelsevikt hos barnet, jämfört med de kvinnor som tidigare gjort kirurgisk abort.                New England Journal of Medicine 2007; 357: 648–653

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev