Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Metoder för screening av äggstockscancer fungerade

Publicerad: 11 mars 2009, 14:32

Att screena för äggstockscancer kan vara en fungerande strategi, konstaterar brittiska forskare som undersökt två metoder för att hitta den svårupptäckta cancerformen på ett tidigt stadium.


Prognosen för äggstockscancer är dålig. Eftersom cancerformen ger mycket få tidiga symtom upptäcks cancern ofta i ett sent stadium, då det är svårt att bota de drabbade kvinnorna. Upptäcks cancern däremot i ett tidigt stadium, innan den spridit sig, är det betydligt lättare att bota dem.

Brittiska forskare har därför i en stort upplagd studie testat två metoder som skulle vara möjliga att använda vid screening för äggstockscancer. Den ena är ultraljud via slidan, den andra ett test för tumörmarkören CA125, omräknat med en speciell logaritm som visar risken för just äggstockscancer.

Till studien har drygt 200 000 kvinnor i åldrarna 50 till 74 år rekryterats från olika delar av Storbritannien. Hälften randomiserades till en kontrollgrupp. Resten fick antingen göra en årlig undersökning med ultraljud eller med test för CA125 och, om så ansågs nödvändigt, ultraljud.

Kvinnorna kommer att få genomgå undersökningarna fram till slutet av 2012 och följas fram till 2014. Den artikel som i dag publiceras online i tidskriften Lancet Oncology visar på effekten av den första undersökningen som kvinnorna genomgick.

Och resultaten är enligt forskarna uppmuntrande. När det gällde att upptäcka all primär cancer i äggstockar och äggledare upptäcktes 90 procent av alla fall med hjälp av kombinationen med test för CA125 och ultraljud och 85 procent med enbart ultraljud.

Kombinationen av test för CA125 och ultraljud var dock mer exakt än enbart ultraljud. Hos de kvinnor som enbart undersöktes med ultraljud fick därför fler undersökningar göras innan man kunde fastslå om de verkligen hade en cancertumör eller ej.

Totalt upptäcktes 42 tumörer med den kombinerade metoden och 45 med enbart ultraljud, varav hälften var i tidigt stadium.

Enligt forskarna visar studien att dessa former av screening skulle gå att använda men att kommande resultat från studien får visa om de har någon påverkan på dödlighet.

Lancet Oncology, publicerad online den 11 mars

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev