Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Metoder vid utomkvedshavandeskap gav samma chans till graviditet

Publicerad: 13 maj 2014, 12:04

Kvinnor som opererats för graviditeter i en äggledare hade samma möjlighet att bli gravida igen, oavsett om hela äggledaren togs bort eller om den fick vara kvar, enligt en ny delvis svensk studie i tidskriften Lancet.


Resultaten baseras på en uppföljning av totalt 446 kvinnor som lottats till behandling med endera metoden. Samtliga patienter hade kvar en frisk äggledare.

– Resultatet är intressant för att man tidigare trott att man kan förbättra graviditetschanserna om man låter den drabbade äggledaren vara kvar. Samtidigt är det ingreppet mer komplicerat och det finns en risk att man inte får bort all graviditetsvävnad, säger Annika Strandell, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Hon har varit ansvarig för den svenska delen av studien, som även utfördes i Nederländerna och Storbritannien.

– Nu kan vi ge bättre information till kvinnorna om vad respektive metod innebär. Patientens önskemål spelar stor roll för vilken metod som slutligen används. Att ha kvar äggledaren kan också vara viktigt av mer känslomässiga skäl för en del kvinnor, säger Annika Strandell.

Vid utomkvedshavandeskap börjar ett befruktat ägg växa på andra ställen än i livmodern, det vanligaste är i äggledaren. Sådana graviditeter kan inte utvecklas till barn, de är livshotande för kvinnan och måste avlägsnas om detta inte sker spontant genom ett missfall.

Förutom kirurgi kan i vissa fall behandling med cytostatika användas i stället.

Runt 2 procent av alla graviditeter utgörs i dag av utomkvedshavandeskap.

Läs abstract till studien:

Femke Mol med flera. Salpingotomy versus salpingectomy in women with tubal pregnancy (ESEP study): an open-label, multicentre, randomised controlled trial. Lancet 2014: 383: 1483–1489. DOI:10.1016/S0140-6736(14)60123-9

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev