fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Mindre ont efter sköljning av äggledarna

Publicerad: 22 februari 2012, 12:06

Foto: Photos.com

Att skölja äggledarna med bedövningsmedel kan lindra mensvärk hos kvinnor med endometrios - det tyder en svensk studie på.

Ämnen i artikeln:

Endometrios

Vid endometrios växer livmoderslemhinna på fel ställen, till exempel på bäckenväggar, äggstockar eller urinblåsa. Smärta i samband med menstruation är ett vanligt symtom och många drabbas också av fertilitetsproblem.

I dag får kvinnor med sjukdomen främst hormonell behandling, vilket ofta ger svåra biverkningar.

Nu visar en ny studie signifikant minskad mensvärk hos patienter som på menscykeldag 6-12 fått sina äggledare sköljda med en låg dos av bedövningsmedlet lidokain, jämfört med kvinnor som fått placebo.

– Det här kan bli ett hormonfritt behandlingsalternativ för endometriospatienter. Det hjälper inte alla, men kan provas på dem som har fri passage i äggledarna, säger Greta Edelstam, docent och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, och en av forskarna bakom resultaten.

Hur behandlingen fungerar är oklart. Men Greta Edelstam tror att det handlar om att dämpa effekten av makrofager - en sorts städarceller som frisätter en rad ämnen med koppling till den inflammatoriska processen.

Forskning har visat att kvinnor med endometrios har tre gånger fler makrofager i den fria bukhålan, jämfört med friska kvinnor.

– Min teori är att bedövningsmedlet dämpar makrofagernas aktivitet och att det kan ha effekt på mensvärken, säger Greta Edelstam.

I studien ingick 42 patienter. varav 24 randomiserades till sköljning av äggledarna med lidokain och 18 fick placebo. Samtliga hade svår smärta vid mens, fri passage i äggledarna och sade sig inte ha någon aktuell önskan om att bli gravida.

Innan studien började och efter det tredje behandlingstillfället fick de gradera sin menssmärta från ett till tio, på den så kallade VAS-skalan.

Forskarna ansåg att behandlingen hade lyckats om en kvinna efter tre sköljningar under en period av fem månader uppgav minst 50 procent lägre grad av smärta. Detta uppnåddes hos 45 procent av patienterna i lidokaingruppen men bara hos 7 procent i placebogruppen.

Idén om att sköljning med bedövningsmedel skulle kunna lindra mensvärk fick Greta Edelstam under en annan studie, där fokus låg på fertilitet. Den visade att graviditetsfrekvensen ökade flerfaldigt hos dem som fick behandlingen.

– Många sa också att de hade mindre mensvärk efter behandlingen vilket var väldigt intressant och viktigt att utvärdera närmare, säger Greta Edelstam.

I den nya studien höll effekten i vissa fall i sig i upp till ett år, och några blev helt smärtfria.

– Det kanske är så att kvinnor med olika grad av endometrios behöver olika lång behandlingstid, säger Greta Edelstam.

Läs abstract:

Human Reproduction, publicerad online 9 januari 2012

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev