söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Missar bakom ökning av cancer

Publicerad: 5 december 2018, 08:56

Nu är det bekräftat att felaktiga granskningar av kvinnors cellprov är en orsak till ökningen av livmoderhalscancer på senare år. Det är budskapet i en ny rapport från det nationella registret för cervixcancerprevention, NKCx.

Ämnen i artikeln:

Livmoderhalscancer

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Vi ser allvarligt på detta. Men vi tror att ökningen av livmoderhalscancer kan hejdas genom ett antal konkreta åtgärder, säger registerhållaren Joakim Dillner.

Dagens Medicin och andra medier har tidigare rapporterat om att livmoderhalscancer har ökat från runt 450 till 550 årliga fall de senaste åren, dock utan att antalet dödsfall i sjukdomen har ökat.

I tidigare analyser har de ansvariga på NKCx konstaterat att det skett en ökning av cancer hos kvinnor som tidigare har haft ett normalt cellprov, vilket skulle tyda på att förstadier till cancer kan ha missats i provsvaren.

Detta bekräftas nu i en omgranskning av cellprov som skett runt om i landet. Granskningen omfattar hittills runt 1 500 normala cellprov som lämnats innan kvinnor fått cancer. Av dessa var det nu 465 stycken som uppgraderades från normal till avvikande. Sådana omklassificeringar hade ökat på senare år och sågs endast i de landsting där fallen av livmoderhalscancer ökat mest.

– Att en del diagnoser ändras vid omgranskning är normalt, men detta ligger över det normala, säger Joakim Dillner.

Han och hans kollegor hoppas att trenden ska kunna ändras genom att alla landsting snabbt inför det nya screeningprogrammet som för testar för HPV, vilket ger bättre möjligheter att påvisa cellförändringar. Vidare vill de se bättre varningsklockor i registret samt att enskilda laboratorier gör egna analyser av vad som eventuellt gått fel och sedan gör handlingsplaner för förbättring.

Relaterat material

Ökning av livmoderhalscancer kvarstår

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev