onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Misstänkta mensrubbningar efter vaccinering

Publicerad: 28 juli 2021, 06:37

Kvinnor i flera länder har rapporterat menstruationsstörningar efter att ha vaccinerats mot covid-19.

Foto: Thomas Faull

Hundratals svenska kvinnor har rapporterat mensrubbningar efter att ha vaccinerats mot covid-19. Både Läkemedelsverket och den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA följer utvecklingen, men kan i dagsläget inte säga om det rör sig om en biverkan eller inte. (3 kommentarer)

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinLäkemedelsverketEMA

T


I ett flertal länder har kvinnor rapporterat menstruationsstörningar efter att ha vaccinerats mot covid-19. I Sverige handlar det om mellan 300 och 400 fall, enligt Läkemedelsverket.

Läs uppföljande artikel: Inga bevis för att menscykeln störs

– Det handlar om menstruella avvikelser i samband med vaccination mot covid-19. Det kan vara oregelbunden menstruation, men det kan också handla om att man blöder efter klimakteriet, säger Ebba Hallberg, senior expert vid Läkemedelsverket.

Men i dagsläget finns inget konstaterat samband mellan vaccinerna och de menstruella avvikelserna.

– Det här är något vi följer, men i dagsläget kan vi inte uttala oss om det finns något samband med vaccinerna eller inte. Det här följs även på EU-nivå, men inte heller där har man hittat något stöd för ett samband, säger Ebba Hallberg.

De aktuella mensrubbningarna kan uppkomma av en mängd olika anledningar, säger hon, och förekommer även normalt. Även att kvinnor blöder efter klimakteriet.

– Det är det som gör det så svårt att veta, vad som är normalt eller inte, säger Ebba Hallberg.

En övervägande majoritet av rapporterna har bedömts som ”icke-allvarliga” misstänkta biverkningar.

Läs också: 55 000 biverkningsrapporter till mitten av juli 

Det har inte lett till någon sjukhusvistelse eller varit livshotande. I Sverige kommer flertalet av rapporterna från privatpersoner.

I Sverige är antalet inrapporterade fall väsentligt lägre, än i exempelvis Danmark, där fler än 1 000 fall av menstruella avvikelser i samband med vaccination mot covid-19 har rapporterats, enligt dagstidningen Berlingske.

Uppdatering: En dryg vecka efter att denna text publicerades kom den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, med en uppdatering om biverkningsdata. Där framkommer det att EU:s läkemedelsmyndighets säkerhetskommitté PRAC har i en granskning inte har funnit något orsakssamband mellan covidvacciner och anmälda mensrubbningar. Läs mer här. 

Rapporterade biverkningar

Fram till och med den 21 juli hade det inkommit 58 382 rapporter om misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket, enligt myndighetens hemsida, avseende de tre vacciner mot covid-19 som används i Sverige.

En övervägande majoritet av de rapporterade biverkningarna är huvudvärk, frossa, trötthet och feber. Klåda, yrsel, led- och muskelvärk samt sjukdomskänsla förekommer också, men är mer ovanligt.

Källa: Läkemedelsverket.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-07-28

Sorgligt att se att debatten är så skev och bara förespråkare av vaccination får komma till tals i SVT och SR. Att bara låta förespråkare uttala sig är ett selektionsbias och bör rimligen strida mot skattefinansierad statlig medias påstådda opartiskhet. Dessa individer har ofta något att vinna på sin ståndpunkt. Det kan vara statliga forskningsanslag, finansiering till produktutveckling och försäljning av vaccin. Statlig media jobbar nu på högtryck med att göra reklam för kommersiella produkter.

Man bör vara restriktiv med vaccinationer av dett slag på unga individer som inte tillhör en riskgrupp. Medicinetiska reglerna säger att en behandling eller prevention skall ha en positiv risk-nyttaeffekt för den enskilde individen och därför bedömas på individnivå för att bedöma om det är etiskt försvarbart och nödvändigt att sätta  en ny medicin eller ej. Behandlingen får inte direkt eller indirekt vara påtvingad. Att t.ex. säga att bara vaccinerade personer får beställa öl på krogen eller besöka en biograf bör anses som indirekt påtvingad styrning.

Spikeproteinet som produceras i kroppen vid vaccination letar sig till testiklarna och äggstockarna och kan där skapa inflammation. Vad detta leder till i form av förhöjd infertilitetsfrekvens i framtiden vet vi ännu alltför lite om. 

De kliniska studier på vaccinerna som används mot coronaviruset har mycket kort uppföljningstid. Normalt tar det över tio år att utveckla ett nytt läkemedel och för många biverkningar tar det vanligen många år innan man vet något om dem. 

Därför har dessa vacciner heller inte något fullt marknadsgodkännande från vare sig EMA eller FDA. Utan endast en emergency use authorization. Företagen har som krav vid leverans friskrivit sig från framtida skadeståndsanspråk.

Medicine Doktor 

 

2021-07-28

Med snart 60 000 inlämnade biverkningsrapporter varav endast 11% är analyserade, ett stort mörkertal och en tydlig nedtystning av de kollegor som har mage att lyfta en försiktig varningsflagg så låter vi detta medicinska experiment bara dundra vidare. 

I samband med Svininfluensan mottogs ca 5000 rapporter och vi har nu givit lika många doser som då, men inte ens sett ett helt års resultat av vad detta kommer att ge.

Nu är fokus på barn och ungdomar som nästa målgrupp och regionerna tävlar om att få bästa vaccintäckning med hjälp av mutor och dörrknackning helst utan vårdnadshavarnas inblandning.

Var tog de forskningsetiska riktlinjerna vägen och den kodex för läkare som i dessa dagar verkligen bör dammas av med tanke på de starka ekonomiska krafter som verkar?

Lotta Harming, specialistsjuksköterska operation

 

2021-07-28

Som synes påverkar vaccinet reproduktionsorganen. Vet flera som fått problem med blödningar efter injektionen och mörkertalet är troligtvis stort. Kvinnor skyller på preventivmedel och klimakteriet. Hur påverkar detta gravida kvinnor? Många förlossningsenheter jag varit i kontakt med i landet upplever ökad iufd tex. Dessa injektioner bör upphöra med omedelbar verkan. 

Antivaxxbarnmorskan 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev