Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Mor med extrakilon kan föda för tidigt

Publicerad: 11 juni 2013, 20:00

Foto: Photos.com.

Mer än var tredje gravid kvinna är överviktig när hon för första gången besöker mödrahälsovården. Det ökar risken att barnet ska födas för tidigt.


Riskökningen må vara liten för den enskilda kvinnan, men på befolkningsnivå är den ändå betydande, enligt Sven Cnattingius, professor i reproduktionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

– Övervikt och fetma är ett större problem bland gravida kvinnor än rökning i dag, säger han.

Sven Cnattingius och hans kollegor har gått igenom data från mer än 1,5 miljoner födslar i Sverige under 1992–2010. Kvinnornas längd och vikt vid inskrivningen vid mödravårdcentralen omvandlades till BMI. Det visade sig att 34 procent av kvinnorna hade ett BMI-värde över gränsen för övervikt.

Därefter undersöktes tidpunkten för förlossningen med hjälp av data från det nationella medicinska födelseregistret.

Resultatet av de statistiska beräkningarna, som presenteras i det amerikanska läkaresällskapets tidskrift Jama, visar att risken för förtidig födsel ökade med moderns BMI-värde.

Både förlossningar som startade spontant och igångsatta förlossningar eller kejsarsnitt inkluderades i genomgången.

En del av riskökningen kan förklaras med att igångsättning av förlossningen var vanligare bland kvinnorna med övervikt och fetma, exempelvis på grund av svår havandeskapsförgiftning, skriver forskarna i Jama.

De spekulerar också i att inflammatoriska processer i kroppen kan spela roll, eventuellt via en ökad känslighet för infektioner hos en kvinna med fetma – infektioner och immunreaktioner som i sin tur kan orsaka att förlossningen sätter igång i förtid.

Läs abstract:

Sven Cnattingius med flera. Maternal obesity and risk of preterm delivery. Journal of the American Medical Association, publicerad online den 12 juni 2013. DOI: 10.1001/jama.2013.6295

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev