onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Motivet påverkar hur IVF-behandling känns

Publicerad: 18 september 2017, 10:06

Kvinnor som donerar ägg upplever behandling innan IVF lättare än de som försöker bli gravida själva.

Foto: Thinkstock

Hur man upplever en hormonbehandling inför provrörsbefruktning, IVF, beror på varför man väljer att genomgå den.


Den som gör den för att bli gravid tycker ofta att den är jobbigare än den som vill donera sina ägg för pengar, visar en amerikansk studie.

Det finns två anledningar till varför en kvinna genomgår en hormonbehandling inför IVF. Den ena är att hon vill ha barn, den andra att hon vill donera sina ägg för att en annan kvinna ska kunna få möjligheten att bli gravid. Det sistnämnda kan man också få betalt för.

Ingreppet ser såklart exakt likadant ut oavsett syfte. Men forskare vid Yale University i USA ville ta reda på om behandlingen ändå kunde upplevas på olika sätt. De lät därför drygt 100 patienter vid en fertilitetsklinik delta i en undersökning om hur de upplevde hormonbehandlingen. Sextiotvå av dem genomgick behandlingen för att de ville donera sina ägg, 50 av dem gjorde den inför provrörsbefruktning.

Alla patienter fick uppge hur smärtsam de upplevde behandlingen — att varje dag injicera sig själv med hormonsprutor — och vilka biverkningar de märkte av. Smärtnivån beskrevs med hjälp av punkter på en vågrät linje, där ena änden stod för "ingen smärta" och den andra för "outhärdlig smärta".

Forskarna ville dessutom veta hur man på ett psykologiskt plan kände, så kvinnorna fick svara på frågor om stressnivå och hur deras arbete och fritid påverkades av det de genomgick.

Det visade sig att äggdonatorerna och de som ville bli gravida upplevde ungefär samma nivå av smärta och biverkningar. Känslomässigt såg det däremot annorlunda ut. Bland IVF-patienterna sa 58 procent att de kände sig mer stressade än vanligt, hos äggdonatorerna var motsvarande siffra elva procent. IVF-patienterna kände sig också mer deppade och tyckte att de åstadkom mindre på jobbet och andra aktiviteter, visar studien som publiceras i tidskriften Social science and medicine.

- För mig är det väldigt självklart att om man genomgår IVF i syfte att få barn, så är man mer stressad jämfört med om man donerar ägg till en annan kvinna. Det är förståeligt eftersom ofrivillig barnlöshet innebär en livskris som tydliggörs när de kommer till oss. Kommer det att fungera, ska jag få barn i livet, undrar förstås alla, säger Christina Bergh, professor i obstetrik och gynekologi vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

I dag är man mer medveten om detta och lägger fokus på den psykologiska delen vid IVF, berättar hon.

- Så var det inte tidigare, då var det mer det tekniska att man plockar ut ägg och sätter in ägg och så får man vara nöjd om man blir gravid.

I studien från Yale resonerar forskarna kring hur ålder kan påverka den fysiska upplevelsen. Donatorer i USA är oftast unga, fertila kvinnor vars kroppar reagerar kraftigare på hormonbehandlingen än hos äldre IVF-patienter. Det skulle kunna tala för att de snarare känner mer smärta och biverkningar. Men den effekten syntes alltså inte i resultatet.

I Sverige vill man gärna att de som donerar redan har egna barn. De får också betydligt mindre betalt för sin insats, några tusenlappar jämfört med upp till 80 000 kronor i USA.

- Jag tror inte någon på Sahlgrenska har gjort en äggdonation som inte redan har egna barn, så de har ju inte den stressen alls. Det är klart att de vill att äggen de donerar ska ge upphov till graviditet och barn, men det är inte lika viktigt för dem om det inte gör det. De gör ju det här för att hjälpa en medsyster.

I dag utförs ungefär 19 000 IVF-behandlingar årligen i Sverige.  Det första svenska IVF-barnet föddes 1982.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev