Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Nära vård väcker kritik i Östergötland

Publicerad: 1 april 2019, 16:09

Kvinnor med gynekologiska besvär ska numera i första hand vända sig till sin vårdcentral i Region Östergötland. Förtvivlade patienter och massvis med remisser har blivit effekterna, hävdar en kvinnoklinik.


Ämnen i artikeln:

Region ÖstergötlandKlimakterietUniversitetssjukhuset i Linköping

Från och med 2019 gäller nya riktlinjer i Region Östergötland som säger att patienter med klimakteriebesvär, inkontinens, urinvägsbesvär och flytningar utan andra symptomer ska vända sig till vårdcentraler. Det berättar Sveriges Radio P4 Östergötland.

Meningen är att sjukhusen i Linköping och Norrköping samt de fem privata kvinnokliniker som regionen har avtal med ska kunna ägna mer tid åt patienter med svårare besvär. En av de fem gynekologmottagningarna tycker att förändringen slår fel.

– Det kan inte vara meningen att vårdcentralerna som är så tungt belastade ska ta hand om gynekologin också för många av vårdcentralernas läkare klarar inte av det, säger Ann-Margret Wirén, specialist inom obstetrik och gynekologi vid specialistläkarna i Linköping, till Sveriges Radio P4 Östergötland.

– Vi får in en massa remisser och vi tar emot mellan 40 och 50 patientsamtal varje dag. Somliga är helt förtvivlade, fortsätter hon.

Förändringen ses som ett steg i omställningen till god och nära vård, som bland annat innebär att viss vård ska flyttas ut från specialistvården till primärvården. Primärvården och kvinnoklinikerna har varit eniga om den nya inriktningen, menar Ninni Borendal Wodlin, verksamhetschef för kvinnokliniken på universitetssjukhuset i Linköping.

– Gynekologi är ingen speciell åkomma utan det är som alla andra åkommor och ska kunna behandlas i primärvården, säger Ninni Borendal Wodlin, till Sveriges Radio P4 Östergötland.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev