Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Nekar till landstingets anklagelser om bedrägeri

Publicerad: 3 juni 2010, 16:10

Gyn Stockholm bestrider Stockholms läns landstings krav.
– Vi har följt gällande regelverk, säger Folke Flam, delägare och medicinskt ansvarig vid Gyn Stockholm.


Stockholms läns landsting har polisanmält Gyn Stockholm för bedrägeri och kräver den privata vårdgivaren på 12,5 miljoner kronor. Bakgrunden är bland annat att ett antal av dem som Gyn Stockholm registrerat som slutenvårdspatienter inte har vårdats över natten.

Folke Flam anser dock att definitionen på slutenvård är läkarens intentioner för patienten. Att vissa kvinnor ändå valt att gå hem hävdar han beror på att Gyn Stockholm utvecklat så skonsamma operationsmetoder att patienterna inte behövt stanna över natten.

– Men de har sin sängplats kvar och de kan komma tillbaka om de får blödningar, smärta eller problem att kissa, säger Folke Flam.

Vilka patienter som kommer att känna sig friska nog att gå hem kan inte Gyn Stockholm förutse, påpekar han. Kraven på återbetalning kommer därför att bestridas. Och följden av landstingets polisanmälan kan bli att patienter som vill gå hem ändå måste stanna över natten.

Själv hoppas Folke Flam att polisanmälan ska leda till en diskussion om ersättningsnivåerna. Om samma summa betalades för en operation oavsett om den registrerades som slutenvård eller ej, så tror han att det skulle uppmuntra alla kliniker att utveckla skonsamma operationsmetoder.

– Ersättningen är tre gånger så hög om patienten stannar över natten. Det är helt absurt, egentligen borde det vara tvärtom, säger Folke Flam.

Läs även:

■ Gyn Stockholm polisanmäls för bedrägeri med fakturor

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev