Kvinnohälsa
Nikotinplåster hjälpte inte gravida
Publicerad: 6 mars 2012, 06:48
Den största studien hittills i sitt slag indikerar att nikotinersättning inte främjar rökstopp hos gravida. Men studien ifrågasätts av en svensk expert.
Ämnen i artikeln:
LäkemedelDet är en delvis kontroversiell fråga huruvida gravida kvinnor ska använda nikotinersättning på grund av möjlig påverkan på fostret.
Samtidigt brukar dock kortverkande nikotinläkemedel som tuggummi och sugtabletter anses vara mindre farliga att använda än om kvinnan skulle fortsätta röka. Därför är det en vanlig rekommendation i Sverige att sådana läkemedel ändå kan användas under graviditet.
Men en ny dubbelblind och placebokontrollerad studie, som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine, pekar nu på att nikotinersättning kanske inte alls hjälper gravida att sluta röka.
Brittiska forskare följde 1 050 kvinnor som vid studiens start var gravida i 12:e till 24:e veckan. Deltagarna rökte minst fem cigaretter om dagen och samtliga fick stöd att sluta röka genom kontinuerliga samtal med en barnmorska.
Andelen kvinnor som hade slutat röka vid barnets födsel var dock inte större bland dem som slumpats till att under åtta veckor använda nikotinplåster i medelhög styrka, jämfört med dem som enbart fick samtal av barnmorska.
Forskarna bakom studien anser nu att riktlinjer för rökstoppsfrämjande åtgärder under graviditet bör uppdateras och enbart rekommendera sådana insatser som har evidens, vilket i detta fall skulle vara beteenderådgivning, enligt forskarna.
Men Hans Gilljam, som är professor i socialmedicin vid Karolinska institutet och ordförande i yrkesföreningen Läkare mot tobak, ifrågasätter om det går att dra några slutsatser från studien över huvudtaget. Han påpekar att följsamheten var mycket låg; bara 7,2 procent av dem som fick aktiv behandling använde nikotinplåster i mer än en månad.
– Den siffran är mycket lägre än i andra studier av nikotinersättningsläkemedel. Möjligen speglar den att gravida kan vara tveksamma till att använda nikotinplåster. Men sammantaget ger studien ingen anledning att förändra några rekommendationer i Sverige, där vi har också har betydligt mindre problem med rökning under graviditet än i Storbritannien, säger Hans Gilljam.
Bakom den aktuella studien står forskare vid University of Nottingham i Storbritannien.
Läs abstract till undersökningen: ”A Randomized Trial of Nicotine-Replacement Therapy Patches in Pregnancy.” New England Journal of Medicine 2012; 366: 808–818.